Odvjetnica podnijela kaznenu prijavu zbog Matijanićeve smrti, istragu traži HND

0

Kaznenu prijavu zbog nepružanja medicinske pomoći u hitnom stanju u slučaju smrti splitskog novinara Vladimira Matijanića, podnijela je dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević.

Nakon što sam pročitala status Andree Topić o okolnostima i svemu što se događalo s Vladimirom Matijanićem i na koji mu način odgovorne osobe zapravo nisu pružile pomoć, cijeli dan nisam mogla prestati misliti o tome. I učinila sam jedino što kao građanin mogu učiniti i kao osoba koja je na neki način stručna u području prava. Podnijela sam kaznenu prijavu nadležnom općinskom Državnom odvjetništvu u Splitu i Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Prijavila sam sve odgovorne osobe iz zdravstvenog sustava koji su ovih dana bili s njima u kontaktu. Ja ne znam imena i prezimena tih osoba, jer u kronologiji događaja koju je Andrea Topić objavila nisu navedena njihova imena i prezimena, ali vjerujem da će i policiji i Državnom odvjetništvu biti vrlo lako utvrditi tko je kontaktirao neposredno. Uostalom, prema onome što je Andrea objavila, oni imaju čitav niz zvučnih zapisa, jer je pokojni Vladimir kao novinar imao automatski postavljeno snimanje svih poziva tako da vjerujem da neće biti nikakav problem utvrditi pravo stanje stvari i istražiti i ne dozvoliti da se više ikome ovo dogodi, rekla je u izjavi za Radio Dalmaciju dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević.

 

Istragu o smrti kolege Matijanića i kažnjavanje odgovornih traži i Hrvatsko novinarsko društvo! Evo njihove objave:

Hrvatsko novinarsko društvo traži detaljnu istragu i utvrđivanje svih okolnosti smrti našega kolege Vladimira Matijanića, novinara portala Index.hr.

Sigurni smo da bi kolega Matijanić imao šanse preživjeti u bolnici, samo da je do nje mogao doći. Njegova životna partnerica i novinarka Indexa, kolegica Andrea Topić na Facebooku je objavila kronologiju događaja u kojoj je navela kako hitna pomoć nije htjela hospitalizirati našeg preminulog kolegu. Dva sata prije smrti ekipa hitne medicinske pomoći objašnjavala mu je kako je riječ o normalnim simptomima covida te da nema potrebe za hospitalizacijom. Također, dva dana prije smrti kolegi Matijaniću je u bolnici rečeno da je u Hrvatskoj nestašica lijeka za sprječavanje težih posljedica covida, koji se daje pacijentima kao što je on. U splitskoj su ga bolnici pustili da čeka najmanje dva sata iako im je rekao za Sjögrenov sindrom i intersticijsku bolest pluća te sumnju na još dvije autoimune bolesti, zbog čega se nije mogao cijepiti protiv covida. Zbog svega navedenog ne možemo se oteti dojmu da su odgovorni u KBC-u Splitu itekako zakazali i da je riječ o nesavjesnom postupanju koje je dovelo do smrti našega kolege. Zbog toga ćemo ustrajati u tome da svi u ovom lancu odgovornosti dobiju adekvatne kazne za svoje propuste kako se ovakva tragedija više nikad i nikome ne bi dogodila.

Ministre Beroš, još jednom ponavljamo, HND očekuje brzu i efikasnu istragu te kažnjavanje nesavjesnih ljudi u zdravstvenom sustavu čiji bi posao trebao biti zaštita svakog pacijenta. Ovo nećemo zaboraviti, niti ćemo preko toga prijeći.

Za Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva,
Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a