Festa svetog Vlaha i Dan Dubrovnika

0

Dubrovnik slavi dan Grada i blagdan svog zaštitnika Sv. Vlaha.

I ove će godine po 1050. put Dubrovnik prekrasnom tradicionalnom svečanošću proslaviti svog parca Sv. Vlaha čija je Festa 2009. uvrštena u registar nematerijalne baštine UNESCO-a. Tradicionalno slavlje započelo je na Gospu Kandeloru, 2. veljače, puštanjem bijelih golubica, simbola slobode i mira, ispred svečeve crkve i uzdizanjem Vlahovoga barjaka na Orlandov stup.

Svakog 2. veljače kad Dubrovnik proslavlja Gospu Kandeloru u narodu se ponavlja stara izreka: “Kandelora, zima fora, za njom ide sveti Blaž i govori da je laž.”

Na sam dan feste, 3. veljače, u procesiji barjaka i vjernika koji dolaze u Grad iz dubrovačke okolice i crkvenih velikodostojnika, Stradunom i gradskim ulicama nose se moći sv. Vlaha, a pod baldahinom i najveća od svih relikvija dubrovačke katedrale – Isusova pelenica.

Festa sv.Vlaha ujedno je i Dan grada Dubrovnika pa uz duhovni segment slavlja ti dani obiluju i nizom manifestacija.
Dan dubrovačkoga parca, Svetoga Vlaha, starca koji na dlanu nosi Grad i čiji kipovi obilježavaju dubrovačke zidine i gradske ulaze, posebnim je danom Grada Dubrovnika još od 972. kad se započinje slaviti.