Dubrovnik usvojio proračun

0
Foto: Hina/ Nikša Miletić

Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je prihvatilo prijedlog proračuna za 2016. godinu od 451 milijun kuna. Pritom su prihvaćeni svi amandmani oporbe.

Prijedlog proračuna na prošloj sjednici dubrovačkoga Gradskog vijeća 21. prosinca zamijenjen je izvješćem o prijedlogu proračuna, a u završnu verziju najvažnijega financijskog dokumenta toga grada na današnjoj sjednici uvršten je 31 amandman oporbe, i to 26 amandmana HDZ-a i pet amandmana liste “Srđ je Grad”.

Proračun se planira na 451 milijun 172 tisuće kuna, a povećan je dodatno za 13 milijuna kuna u odnosu prema prošlom tjednu. Grad će godinu završiti u plusu s 40 milijuna kuna, a ako se postigne dogovor s Društvom prijatelja dubrovačke starine za 2016. godinu, imat ćemo proračun oko 500 milijuna kuna, rekao je uvodno dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

Amandmani HDZ-a pretežito su se odnosili na komunalne projekte u užoj i široj okolici Dubrovnika, a dio ih je bio i socijalnog obilježja. Taj se grad u proračunu za sljedeću godinu s 400 tisuća kuna uključio u projekt “Dobri ljudi – djeci Hrvatske”, koji vodi Zaklada “Vaša pošta”, te je osigurao police životnog osiguranja koje olakšavaju život nezbrinutoj djeci nakon što napune 18 godina i napuste domove za nezbrinutu djecu.

Kroz kupnju polica se osigurava da oni dobivaju određeni iznos u vremenskim intervalima kako bi osigurali početne korake u životu, rekao je obrazlažući taj amandman predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković (HDZ).

U sklopu amandmana kroz proračun je osigurano i 450 tisuća kuna za humanitarnu udrugu “Hrvatska pomaže”, koju vodi Đurđa Adlešić, a suosnivači su joj gradovi Dubrovnik, Zagreb i Osijek.

U proračunu je amandmanima liste “Srđ je Grad” osiguran i novac za iniciranje pametnog sustava upravljanja prometom kako bi se smanjile prometne gužve te sustav kroz koji će se moći prijavljivati komunalni problemi u Dubrovniku, a tijekom zime pokrenut će se i “Unplugged festival” koji bi u Dubrovnik trebao dovesti poznate domaće i svjetske glazbenike.

Inače, da se nije prihvatio proračun za 2016. godinu, u Dubrovniku bi se ponovno pokrenula procedura za prijevremene izbore. To se dogodilo prošle godine, a na prijevremenim izborima u ožujku ove godine gradonačelnik Andro Vlahušić izabran je treći put na tu dužnost.

 Redoviti lokalni izbori održat će se 2017. godine.

(Hina)