Dva nova uređena dječja igrališta u Splitu

0

Grad Split dobio je danas čak dva uređena dječja igrališta.

Na nekadašnjim zapuštenim površinama u gradskim kotarevima Lovret i Varoš postavljene su sprave za dječju igru i urbana oprema: klupe, koševi za otpatke i rasvjeta, a danas je obavljena primopredaja na kojoj je bio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar:
Išli smo nekako ritmom tri godišnje. Ovo na Lovretu je najskuplje, nije najveće, ali je nasjkuplje jer je zahtjevalo poseban projekt i radove zbog sprava prilagođenih djeci i mladima s posebnim potrebama. Ovo je negdje oko 1,2 milijuna kuna , dok su ostala bila u prosjeku između 500  do 600 tisuća kuna. Ukupno 8 igrališta u tri i pol godine, s tim da smo još dva gotovo detaljno uredili s relativno velikim iznosima.

Dječje igralište na Lovretu nalazi se na otprilike tisuću metara četvornih, a hortikulturno je uređen i okoliš, zelenilo se automatski zalijeva, postavljena je rasvjeta. Stigla je i sprava naručena u Finskoj, zbog koje je tvrtka “Cestar “kasnila sa završetkom radova.

U kotaru Varoš dječje igralište je uređeno na Kragićevoj poljani, tako je zapuštena površina privedena nekadašnjoj svrsi, a investicija je vrijedna nešto više od pola milijuna kuna.

U planu je uređenje još dva dječja igrališta do kraja mandata , rekao je Baldasar:
U planu su za slijedeću godinu, ali to će nažalost zavisit od politike, odnosno  usvajanja proračuna. Dali smo nalog da se ide u projektiranje, ali moramo još vidjeti hoćemo li imati dovoljno sredstava u proračunu. Igralište na Bačvicama je predviđeno za popravak sprava  zbog oštećenja.Nažalost imamo stalna oštećenja, ne samo dječjih igrališta, nego i klupe u gradu stradaju, a velika sredstva trošimo i na brisanje grafita.

Grad Split je za uređenje 8 dječjih igrališta ukupno izdvojio iz proračuna oko 5,6 milijuna kuna, a gradonačelnik Baldasar pozvao je oporbu u Gradskom vijeću  da ne politizira oko ovoga. Kako je rekao za to  nema razloga i potrebe, jer je ukupno 10 igrališta u tri i pol godine mandata više nego što je napravljeno u proteklih 30 godina.