Energetski forum EU-Rusija

0
Foto: PR

U Splitu je održan prvi Međunarodni energetski forum EU – Rusija, Izazovi i mogućnosti na području energetike u Jugoistočnoj Europi, u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije.

Okupio se velik broj osoba iz akademske zajednice, energetske industrije, politike i srodnih institucija i tvrtki. U ulozi govornika nastupili su  domaći i inozemni stručnjaci za energetiku i gospodarstvo koji su se na Forumu okupili s ciljem shvaćanja energetske problematike na relaciji EU – Rusija te mogućnosti ekonomskih prilika ulaganja u RH.

  • Ovo nije samo europska nego međunarodna konferencija, u čemu i je njena snaga. Važno je da s Rusijom budemo u intenzivnom političkom dijalogu i da smo ponovno krenuli u suradnju i zatopljavanje odnosa. Za Hrvatsku je važno da ima pametnu energetsku strategiju koja će nam osigurati energente, a koji su ključni za razvoj hrvatskog gospodarstva – rekao je Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov također je naglasio važnost ovog okupljanja.

  • Već 25 godina opskrbljujemo Hrvatsku plinom. Neobično je da o ovoj temi još nismo razgovarali i zato cijenimo ovu inicijativu. Hrvatska može kupovati plin i drugdje, ali nikada neće naći partnera na kojeg će se moći osloniti kao na Rusiju koja u nju ulaže preko dvije milijarde eura. Hrvatsku smatramo tradicionalno prijateljskim i bliskim partnerom i nadamo se da će Rusija imati snažnu ulogu.