EU izbori: HDZ i SDP dobili po četiri mandata, iznenadili Mislav Kolakušić i Ruža Tomašić

0

Državno izborno povjerenstvo objavilo je privremene rezultate izbora za Europski parlament nakon obrađenih više od 99 posto biračkih mjesta.

HDZ  i SDP dobili su jednak broj mandata, svaka stranka po četiri, po jedan mandat imaju  Suverenisti, kandidacijska lista Mislava Kolakušića, Živi zid i Amsterdamska koalicija.

Iz HDZ-a su u Europski parlament izabrani Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i  Željana Zovko. Iz SDP-a Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Matić i Romana Jerković. Izabrani su i nositeljica liste Suverenista Ruža Tomašić te Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida  i Valter Flego iz Amsterdamske koalicije.

  Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je svim kandidatima koji ulaze u Europski parlament uz želju da se u ime svih nas čvrsto bore za hrvatske državne i nacionalne interese i za Europu, ne velikih i malih, nego jednakih.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković priznao je da je nezadovoljan  rezultatom i rekao da će danas vidjeti što se moglo učiniti bolje.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić zahvalio je biračima i kazao da su osvojena četiri mandata zajednički uspjeh ujedinjenog SDP-a.

Suverenistica Ruža Tomašić rekla je kako bi desnica imala joj jedan mandat da je išla ujedinjena. Mislav Kolakušić koji je najveće iznenađenje izbora, najavio je da će danas komentirati svoj uspjeh. Najveći gubitnik europskih izbora je Most koji nije uspio prijeći izborni prag.

U Hrvatskoj je izlaznost bila 29,86 posto a ukupno u Europskoj uniji 50,5 posto.

Prema projekcijama projekta Europa bira, velika koalicija Europske pučke stranke i Progresivnog saveza socijalista i demokrata izgubila je ukupno više od 106 mandata.

Velik rast ostvarili su liberali, zeleni, populisti i krajnja desnica.

Najveće skupine objavile su da neće surađivati s krajnje desnim euroskeptičnim skupinama a pučani su najavili kako će ustrajati da njihov vodeći kandidat Manfred Weber postane predsjednik Europske komisije.