Euro: Hrvatska startala pobjedom

0

Hrvatska nogometna reprezentacija u prvoj je utakmici D skupine Eura u Francuskoj na pariškom Parku prinčeva pobijedila Tursku s 1:0. Presudio je Luka Modrić u 41. minuti.

Hrvatska je bolje otvorila utakmicu, ali Rakitić u 2. minuti nije iskoristio ubačaj Srne. U 21. minuti neprecizan je i Brozović nakon centaršuta Perišića. Minutu kasnije nije nikog bilo da na drugoj stativi okruni akciju Srne i Mandžukića. U 26. je Badelj natrčao na odbijenu loptu, ali je pucao u vratara Volkana Babacana. Do prve je prigode, pokazat će se i jedine prave, Turska došla na isteku pola sata igre. Ozan Tufan je dobro tukao glavom, ali je Subašić na crti gola zaustavio loptu. Cenk Tosun je dobio žuti karton, a Vedran Ćorluka – zavoj oko glave nakon što mu je potekla krv. U 39. minuti je Mandžukić nakon kornera tukao u turskog vratara.

Hrvatska je povela u 41. minuti. Luka Modrić je sjajnim volejem s preko 20 metara pogodio donji lijevi kut Babacana. U nadoknadi prvog dijela Turska je imala još jednu priliku, ali Hakan Balta glavom nakon kornera nije pogodio cilj.

I drugo je poluvrijeme donijelo bolju igru Hrvatske. Počelo je žutim kartonom za Baltu. Mandžukić je u 50. minuti glavom tukao ravno u Babacana. Minutu kasnije, Rakitić je iznudio slobodni udarac na 20 metara od turskog gola. Sjajno ga je izveo kapetan Srna, ali je greda spriječila povećanje prednosti. Srna se mogao upisati u strijelce i tri minute kasnije, ali je nakon akcije Perišića po lijevoj strani pucao pored gola. U 61. je Brozović odbijenu loptu poslao iznad grede. U 68. na pas Perišića nije pogodio Mandžukić. Sve turske pokušaje hrvatska je obrana na čelu sa Subašićem otklanjala bez poteškoća.

Pokušao je izbornik Fatih Terim promijeniti odnos snaga na terenu, pa je do sredine drugog poluvremena već obavio sve tri izmjene. No u 72. minuti opet je greda spasilaa Tursku, nakon što je Mandžukić nabacio, a Perišić tukao glavom. U 79. je Brozović pucao pod gredu, ali je Babacan izbio loptu u korner. Minutu kasnije Badelj je glavom prebacio vrata. U 80. je požutio Strinić zbog oštrog starta. U 83. je Babacan obranio Perišićev udarac. U 87. je Ante Čačić obavio prvu izmjenu, Kramarić je ušao umjesto Perišića. U 90. je uveo i Schildenfelda umjesto Rakitića, a u nadoknadi i Pjacu umjesto Mandžukića.

Hrvatska je nastupila u sljedećem sastavu: SubašićSrna, Ćorluka, Vida, StrinićBadelj, ModrićBrozović, Rakitić (od 90. Schildenfeld), Perišić (od 87. Kramarić) – Mandžukić (od 93. Pjaca).

U drugoj utakmici 1. kola D skupine, u ponedjeljak će u 15 sati u Toulouseu igrati Španjolska i Češka. Sljedeća utakmica Hrvatske na rasporedu je u petak 17. lipnja u Saint-Etienneu protiv Češke.