Facebook objavio uzrok nezapamćenog globalnog pada

0
Foto: FB

Facebook, Instagram i WhatsApp nakon dosad nezabilježenog globalnog pada koji je trajao gotovo šest sati, oko ponoći su se počeli oporavljati, no neke funkcije su sporije.

Prve informacije o problemima pojavile su se u ponedjeljak oko 17.30. Vodeće društvene mreže Facebook i Instagram te sustavi za razmjenu poruka WhatsApp i Messenger satima su bili nedostupni za oko 3,5 milijardi korisnika.

Obje mreže i aplikacija su pod vlasništvom Facebooka i koriste zajedničku infrastrukturu. Radi se o najtežem padu u povijesti te društvene mreže zbog čega je bogatstvo Marka Zuckerberga u nekoliko sati palo za gotovo sedam milijardi dolara. On se ispričao korisnicima zbog višesatnog kraha.

Facebook je okrivio “neispravnu promjenu konfiguracije” za šestosatnu blokadu.  Tvrtka na blogu nije navela tko je izvršio promjenu konfiguracije i je li bila planirana. Anonimni zaposlenici Facebooka rekli su Reutersu kako se radi o internoj greški u načinu na koji se usmjerava internetski promet.

Informatički stručnjaci smatraju kako je čudno da su svi serveri pali istovremeno te da nije isključen ozbiljni sigurnosni incident.

Zbog navale na druge društvene mreže, povremene probleme imali su i Twitter, TikTok  i Snapchat.