Feng shui i stres

0

Osnovni cilj feng shuia je kako poboljšati kvalitetu energije u prostoru i zadržati pozitivnu vibraciju. S druge strane, feng shui možemo koristiti za poticanje dobrog raspoloženja, lakše prolaženje kroz teške životne situacije i stresna razdoblja.

U ovakvim situacijama feng shui nam može samo dati podršku, ali nije sam po sebi sredstvo za oporavak i liječenje psihičkih i emocionalnim poremećaja. Stres je stanje unutarnje napetosti,koje nam donosi ubrzani život,postavljanje nerealnih očekivanja, problemi u međuljudskim odnosima i druge životne situacije, možemo reći da je za neke postao “stil života“.

Uklanjanje i umanjenje stresa, prvenstveno znači rad na osobnom razvoju, ali i određenim zahvatima u našem okruženju možemo ublažiti njegovo djelovanje.

Istraživanja su pokazala da plava boja ublažava stresne reakcije, zato je povoljno u naš poslovni ili stambeni prostor dodati duboko plavu boju ili boju vode za umanjenje stresa. Možemo zid u koji često gledamo obojiti u plavu boju,na zid staviti sliku mora, oceana ili rijeka.

U dnevnu sobu unošenjem plavih ukrasnih jastuka, plavih pokrivača ili zavjesa s plavim detaljima, također stvaramo opuštajuću energiju. S druge strane crvena boja pojačava akciju, užurbanost, dinamičnost,a samim tim i stres, zato nije povoljno u našem okruženju imati crvenu boju jer se nećemo moći nikako smiriti ni opustiti.

Ukoliko imamo puno crvene boje koju nije moguće maknuti iz doma ili poslovnog prostora, onda moramo u prostor unijeti dosta pastelne- tamno žute boje kroz razne detalje ili tepihe. Priroda je naš temelj i ona nas uvijek opušta, zato u naše prostore unesimo što više prirode kako bi stvorili okruženje pogodno za opuštanje i umanjivanje stresa.

Zvukovi prirode kod većine ljudi trenutno popravljaju raspoloženje i donose opušteno stanje, zato je poželjno pustiti snimke vode potoka koji teče,ili šum valova oceana,zatim zvuk vjetra ili pjev ptica. Poželjno je redovito slušanje ovakvih zvukova,posebno kod osoba koje većinu dana provode u zatvorenom prostoru i ne stignu prošetati ili otići nekamo u prirodu.

Ukoliko se na kraju dana ne možemo opustiti, trebamo pogledati kakva nam je rasvjeta. Prejaka rasvjeta i blještavost, također nam neće pomoći u opuštanju, stoga se preporučuje prigušena rasvjeta, što više podnih i stolnih lampi sa slabijim žaruljama, a ponekad je lijepo upaliti aroma lampice i ukrasne svijeće.

Pokušajte prilagoditi vaše stambene prostore u mala oaze za opuštanje kako bi sačuvali bolje zdravlje i umanjili stresne situacije koje vas prate kroz dan.

Japanska poslovica nam poručuje:
…Zrno pijeska u oku, može sakriti cijelu planinu…

Savjete je pripremila Monika TomićFerić, savjetnica za feng shui. Ukoliko želite poboljšati kvalitetu svog života te uživati u pozitivnim energijama koje nam donosi prostor uređen po principima feng shuia, možete poslati upit na mail; zmajitigar@gmail.com ili na broj mobitela 091-500-7940.