Feng shui – Važnost svjetla

0
Foto: lightbears.com

Dani su hladniji i kraći, a mi sve više vremena provodimo u stanu ili kući. Da bi lakše prebrodili ovaj vremenski prijelaz, moramo osigurati dovoljno svjetla oko nas.

Svjetlo je bitan element za poticanje životne energije u prostoru, ali pri tome moramo voditi računa da pronađemo ravnotežu.

Ako u prostorijama ulazi previše sunca, ona može postati vruća i neudobna, a njeni stanari razdražljivi i skloni aktivnostima te nikako neće moći kvalitetno se odmoriti u takvim prostorijama.

U tom slučaju potrebno je postaviti polu – prozirne zavjese ili rolete (po mogućnosti od prirodnih materijala), a kod jačeg sunca povoljne su i zavjese mračnice napravljene od lijepog dekora.

S druge strane boravak u prostorijama okrenutim sjeveru u kojima nema dovoljno danjeg svjetla, dovodi do inertnosti, bezvoljnosti i nećemo imati snage za nikakve nove početke jer nam nedostaje svjetla da nas pokrene.

Za aktivaciju ovakvih mračnih prostorija ili kutova koriste se umjetni izvori svjetla; lusteri, plafonjere, stolne i podne lampe te reflektori.

Svijećnjaci i lijepe aroma lampice su dobrodošli u ovakvim prostorijama.U kuhinji i kupaonici poželjna je jaka rasvjeta, naročito svjetlo u kupaonici je jako bitno, tu počinjemo naš dan pa ne bi baš bilo dobro da ga počnemo u mračnim i loše osvijetljenim prostorijama.

U blagovaonici je povoljno postaviti luster, ali snažno, jako svjetlo direktno iznad stola se ne preporučuje.

U spavaćim sobama osigurajte prigušenu rasvjetu te više izvora slabije svjetlosti, dok u dnevnim sobama postavite više rasvjetnih tijela različite jakosti.

Ukoliko imamo radnu sobu i u nju je poželjno postaviti dobro rasvjetu, a stolna lampa je neizostavan izvor svjetla.

U dječjim sobama je potrebno osigurati dobru rasvjetu, zbog učenja i motivacije naših učenika.

Osvijetlite svoje prostore, jer poslovica kaže: ..” Veseo čovjek je kao sunce; kud god ide, osvjetljava!…”

Savjete pripremila: Monika Tomić- Ferić, savjetnica za feng shui.

Oni, koji žele napraviti zaokret i poboljšati kvalitetu svog života te uživati u pozitivnim energijama koje nas donosi prostor uređen po principima feng shuija, mogu poslati upit na mail: zmajitigar@gmail.com ili na broj mobitela 091/ 500- 7940.