Festival čakavice u Jelsi na Hvaru od 23. do 25. svibnja

0
Foto: PR

Jelsa će ugostiti brojne zaljubljenike u čakavski jezik od 23. do 25. svibnja! Bogat program će se odvijati kroz tri večeri i činjenica da će njime proći preko 200 sudionika, od čega je više od pola djece, govori o činjenici da čakavica doista živi, i to intenzivno, te da se neće dati iskorijeniti zaboravom.

Prvog dana u Jelsu stižu Kaštelani iz osnovne škole Bijaći s autorskim dramoletima, u glazbenom dijelu prate ih jelšanski slavuji, Slavko Reljić i Dario Belić, uz maestra Ivana Cinottija. Gošće poetese su također iz Jelse, Vlatka Buj i Ivana Bojanić. Sve zajedno garantira sjajan provod, što je i dobar odskok za utjelovljivanje ljubavi prema čakavici.

Druga večer nosi naziv “Dica i ČAkavica”. S početkom u 18 sati u svečanoj dvorani Općine Jelsa 24. svibnja, pokazat će svoje umijeće i ljubav prema baštini preko stotinu djece od predškolske do srednjoškolske dobi, uz svoje voditelje i mentore. Stižu u Jelsu, naravno, uz sam Dječji vrtić Jelsa, s područnim objektima Svirče, Vrboska i Jelsa, mali Hvarani iz Dječjeg vrtića Vanđela Božitković, Hvar, Dječjeg vrtića Sardelice, Stari Grad, te osnovne i srednje škole s otoka Hvara.

Na festivalu će biti i Dječji vrtić Kaštela, osnovna škola iz Kaštel Gomilice, Kaštel Novog, Kaštelansko dječje kazalište Škatula, osnovna škola Dugopolje, osnovne škole Lučac i Trstenik iz Splita. Posebna gošća večeri je također jelšanska, čakavska pjesnikinja Katarina Makjanić.

Naravno, kako umjetnosti lijepo ljube jedna drugu, samu IX manifestaciju “Dica i ČAkavica” otvorit će državnom himnom dječji zbor župe Jelsa uz voditelja Slavka Reljića, a zabava je zagarantirana vedrim nastupom Duška Mucala i KUD-om Jelsa s izvedbom plesova i napjeva otoka Hvara „Dičinji tanac“.

Treću večer, 25. svibnja s početkom u 19.30 sati izmiješat će se dvije bogate baštinske priče, jedna slavonska, a druga dalmatinska. Bit će to sjajan „gemišt“ u izvedbi gostiju koji stižu iz Đakova, iz srednje strukovne škole, i domicilnog KUD-a Jelsa pod vodstvom Perice Mileta.

Nezaboravna trodnevna priča radosti, zabave, ali prvenstveno očuvanja vrednota „korijenosti“ svog postojanja odjekivat će Jelsom puno duže od tri intenzivna dana. A djeca, djeca su čudo sama po sebi, a čuda nikada ne zaboravljaju izvorišta.