Festival Hrvatskog otočnog proizvoda na Murteru

0
Foto: PR

Na Murteru se ovaj vikend održava 5. Festival Hrvatskog otočnog proizvoda Šibensko-kninske županije.

Manifestacija, koju organizira Šibensko-kninska županija, okupila je veliki broj otočnih proizvođača s ciljem doprinosa razvoju proizvodnje te očuvanju otočne tradicije.

Želimo promovirati i stremimo razvoju i brendiranju naših otočnih proizvoda kroz prestižnu oznaku HOP i takav proizvod ponuditi tržištu. Kada smo organizirali 1. Festival HOP u Šibensko-kninskoj županiji imali smo samo 2 proizvođača HOP-a s naših otoka, danas imamo 16 proizvođača i 83 proizvoda, rekao je župan Goran Pauk na svečanosti otvorenja festivala.

Pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Tajana Huzak istaknula je kako će novi zakon o otocima, koji je u pripremi, dati novu snagu u razvoju malog gospodarstva na otocima.

Na ovogodišnjem festivalu, koji je izložbeno prodajnog karaktera, svoje proizvode izložilo je 25 izlagača s devet otoka: Tkona, Hvara, Raba, Dugog otoka, Žirja, Kornata, Murtera, Zlarina i Prvića. Riječ je o prehrambenim proizvodima (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima i nematerijalnoj baštini. Za sve izlagače nastup na festivalu je besplatan.