Festival smokava

0

Zadarska županija od ove godine preuzela je organizaciju „Festivala smokava“ koji će se održati 13. i 14. rujna. Ova dvodnevna manifestacija održava se na dvije lokacije- na Trgu Petra Zoranića i u Muzeju antičkog stakla u kojem će se zadarski ugostitelji zajedno sa poljoprivrednom i ugostiteljskom školom, Udrugom kuhara Zadarske županije predstaviti sa svojim jelima i pićima te prezentirati delicije od smokava.

Festival smokava kroz dugi niz godina prometnuo se u nezaobilazno događanje rujanskih dana u Zadru, i nastavlja sa širenjem programa. Ove godine Festival su prepoznali i neki gradovi i općine u Zadarskoj županiji koji su se aktivno uključili u festivalska događanja. Oni su tijekom proteklih dana kroz različite manifestacije u Pakoštanima, Preku i Ninu ukazali na vrijednost ove plemenite mediteranske voćke koja je othranila mnoge generacije. Središnji događaj odvija se na Trgu pet bunara tijekom cijelog dana gdje je upriličen Sajam smokava na kojem sudjeluje desetak proizvođača koji u svojoj ponudi imaju različite delicije od smokava. U dva sajamska dana posjetitelji će imati priliku razgovarati, probati i kupiti delicije od smokava izravno od proizvođača, uživati u rakijama od smokava, džemovima i brojnim drugim proizvodima.
U Gradskoj knjižnici grada Zadra u sklopu Festivala smokava održat će se niz zasebnih događanja kao što su radionica za djecu tijekom koje će djeca imati priliku naučiti kako oslikavati torbice s motivima smokve, izrada sapuna od smokava i stručna predavanja o ekološkom uzgoju i zaštiti smokava te.

U petak, 14. rujna 2018 godine u Muzeju antičkog stakla s početkom u 11,00 sati održat će se svečano otvaranje Festivala i središnji događaj festivala- Gastro smokva na kojoj će se predstaviti zadarski ugostitelji odnosno restorani koji su u svoje jelovnike uvrstili delicije od smokve. Njihova jela i pića moći će se degustirati tijekom jutra. Ove godine na manifestaciju se odazvalo preko 20 restorana i tri srednje škole Hotelijersko turističko ugostiteljska škola, Poljoprivredno prehrambena i veterinarska škola „Stanka Ožanića“ i Srednja škola Bartola Kašića iz Paga.