Film ‘Turizam’, u kojem ‘ulogu’ ima i Radio Dalmacija, na festivalu u Švicarskoj

0
Foto: Tonći Gaćina

Dokumentarni film “Turizam!” Tonća Gaćine uvršten je u natjecateljski program 47. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Visions du Reel, koji se od 15. do 23. travnja održava u švicarskom Nyonu. U filmu ulogu ima i Radio Dalmacija.

Premijeru je ‘Turizam’ imao na ZagrebDoxu, a prikazivanje u natjecateljskom programu srednjeg metra Visions du Reela bit će mu međunarodna premijera, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.  Uz režiju, Gaćina potpisuje scenarij i kameru, producent je Tibor Keser, a film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti Zagreb i Kino kluba Split. Prateći ‘male ljude’ koji u nadi za zaradom svim snagama nude razne sadržaje turistima, film ‘Turizam!’ istražuje fenomen turizma kroz njegove ponekad rubne aktivnosti. Vijesti Radio Dalmacije mogu se čuti u nekolio sekvenci filma. Željno iškekujemo splitsku premijeru koja bi se, neslužbeno doznajemo, mogla dogoditi početkom lipnja.

Hrvatsko-srpska koprodukcija ‘Zid smrti, i tako to’ Mladena Kovačevića imat će u Švicarskoj svoju svjetsku premijeru.  Uz režiju, Mladen Kovačević je bio producent i scenarist filma, koji je nastao u produkciji Horoptera i Restarta (hrvatski koproducent je Tibor Keser).

 To je priča o ženi, bivšoj zvijezdi obitelji cirkusanata i akrobata, koja je kao desetogodišnja djevojčica na motoru bila glavna atrakcija na sajmištima, a sada, kao 43-godišnja baka šestoro unučadi.

 Na 47. izdanju uglednog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Visions du Reel prikazat će se 180 filmova iz 49 zemalja svijeta, od čega će njih 90 imati svjetsku, a 26 međunarodnu premijeru.