Filmski maraton na splitskoj rivi za najkraći dan u godini

0
Foto: hotspots.net.hr

Pred nama je najkraći dan u godini, ali i najduže  prikazivanje kratkometražnih filmova u Hrvatskoj.

Već treću godinu filmskim maratonom “kratkiša” na neki način želi se produžiti taj prvi dan zime, a po nečemu je on ove godine poseban:
Zbog toga što prvi put imamo veliki spektakl i projekcije na otvorenom , splitska riva u potpunosti postaje kino i zagrebački adventski trg. Na splitskoj rivi ćemo se zagrijavat uz jedan poseban program kratkometražnih filmova koji počinje danas od 18 sati, a zatim se tijekom vikenda selimo u kino “Karaman” i kino “Zlatna vrata”. Splićani će moći među prvima pogledati neke od najnagrađivanijih hrvatskih kratkometražnih filmova kao što su “Piknik”  Jure Pavlovića i  film “Belladona” Dubravke Turić, upravo uvrštenog na prestižni Sundance film festival .”

Projekcije na otvorenom u Splitu i Zagrebu tek su uvertira u trodnevni maraton koji se održava održava u 23 kinodvorane u 19 hrvatskih gradova i prikazuje više od 20 europskih i domaćih kratkih filmova.

Pri tome u Splitu nisu zaboravljeni ni najmlađi, rekla nam je voditeljica odjela kinoprikazivaštva Hrvatskog audio vizualnog centra , Rea Rajčić:
U Zlatnim vratima vidjet ćemo najbolje kratkometražne filmove za djecu u subotu u 11 sati, a to popodne neke od najboljih europskih kratkometražnih filmova. Ulaza na sve projekcije je besplatan, kao i za one na splitskoj rivi.

Posjetitelji popularnih kućica na rivi vidjet će klasike Zagrebačke škole crtanog filma , nakon čega slijede komedije i vrhunska filmska ostvarenja lokalne tematike, dok će  publiku , u pauzama između filmskih projekcija, uveseljavati i poznati filmski glazbeni hitovi:

Na rivi će bit na centralnoj pozornici platno i bit će najuspješniji lokalni krakiši s lokalnom tematikom poput “Autofocus” Borisa Poljaka i “Dove Sei Amor Mio”  Veljka Popovića. U kinima su novi nagrađivani filmovi, a na rivi stariji, ali također nagrađivani filmovi. Ideja je da ove projekcije na rivi budu samo neko zagrijavanje , da pozovemo ljude u kinodvorane preko vikenda, jer je to bit  cjelog programa.

Umjesto suza za zatvorenim splitskim kinom Central, evo prigode pokazati kako ljubitelja filmske umjetnosti ima, jer se ovim filmskim maratonom predstavlja suradnja između Kina Karaman, kinoteke Zlatna vrata i Festivala mediteranskog filma Split , koja će zadržati preostala splitska kina u centru grada.