Francuska ili Portugal?

0

Portugal i Francuska odigrat će u 21 sat u Saint Denisu finale Europskog nogometnog prvenstva. Portugalu bi to bio prvi, a Francuskoj treći naslov europskog prvaka.

Najveći uspjeh Portugal je ostvario 2004. kada je kao domaćin stigao do finala i izgubio od Grčke. Francuska je dva puta bila u finalu i oba puta slavila – 1984. na domaćem terenu uz 9 golova Platinija, u finalu je na Parku prinčeva s 2:0 pala Španjolska, te 2000. kad su prvenstvo organizirale Nizozemska i Belgija, a Francuska u Rotterdamu u produžetku zlatnim golom Trezegueta svladala Italiju (imala je Italija pobjedu u rukama, Francuzi su izjednačili u 93. minuti, a pravilo zlatnog gola – prekida utakmice čim u produžetku padne gol – ubrzo je ukinuto. Da je vrijedilo 1984., Francuska bi u polufinalu izgubila od – Portugala!).

Tradicija je na strani Francuske. Od 23 međusobne utakmice, Francuzi su dobili 18, Portugal samo 4, uz, zanimljivo, tek jedan remi. Sva tri susreta na velikim natjecanjima pripala su Francuskoj, sva tri, zanimljivo, u polufinalima, u vrlo neizvjesnim dvobojima. Na Euru 1984. Portugal je u produžetku čak poveo 2:1, a Francuska okrenula na 3:2. Na Euru 2000. Francuska je opet slavila u produžetku, zlatnim golom Zidanea iz jedanaesterca u 117. minuti za 2:1. Na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. Francuska je opet do pobjede došla penalom Zidanea, ovaj put bez produžetka za 1:0. Francuska je u finalu penalima izgubila od Italije, a Portugal je izgubio utakmicu za 3. mjesto od Njemačke.

Želio bih da to bude kvalitetna utakmica s dosta golova. Ali bojim se da neće biti tako, kad pogledamo cjelokupno prvenstvo na kojem je puno utakmica riješeno u produžetku ili penalima. Nije bilo previše velikih utakmica, pa ni golova. Osim toga, u finalima su uvijek svi oprezni, nitko ne želi riskirati i izaći previše na protivničku polovicu. Mislim da će i ova utakmica biti taktički obilježena, rekao je za Radio Dalmaciju naš proslavljeni nogometaš i nogometni stručnjak Ivan Buljan.

Portugal je do finala došao s jednom pobjedom i pet remija u 90 minuta, a Francuska s jednim remijem i pet pobjeda.

Nevjerojatno je da jedna momčad dođe do finala s jednom pobjedom u 90 minuta. Ali nogomet je takav, puno je iznenađenja, neizvjesnosti. Ne pobjeđuju uvijek najbolji, često i jedna slučajna lopta presudi. Francuzi su ipak u maloj prednosti, ne samo zbog domaćeg terena koji s obzirom na današnje suđenje vrlo malo znači, jedino u smislu podrške s tribina. Ali sve je moguće. Za Portugal je jako važno kako će odigrati Ronaldo, koji dosad na Euru nije bio na razini svoje reputacije i kvalitete. Francuzi su uhvatili ritam i formu pa je za očekivati da ipak oni s blagom prednošću pobijede, izjavio je Buljan.

Svjetla pozornice uperena su prije svega u dva igrača s brojem 7 na dresu, dva stanovnika Madrida, Ronalda i Griezmanna.

Svaka se momčad sastoji od 11 igrača. Pojedinci mogu donijeti prevagu, tu je Ronaldo u prednosti jer je malo viša klasa od Griezmanna koji je također fenomenalan igrač. No jako je važno kako će ostali igrati. Hoće li biti na razini, hoće li netko opet iskočiti. Često se događaju iznenađenja, neobični obrati i nezahvalno je prognozirati rezultat, zaključio je Buljan.