Francuska nuklearna podmornica u Splitu

0
Foto: wiki

U splitsku luku Lora jutros je, u službeni posjet HRM-u, uplovila francuska nuklearna podmornica klase „Rubis“. Rijeć je o prvoj od 6 istovjetnih jurišnih podmornica francuske ratne mornarice na nuklearni pogon koja je u službi još od 1983.g. godine, s matičnom lukom u Tulonu.

Francuska nuklearna podmornica naoružana je torpedima i protubrodskim raketama i naravno ne nosi nuklearno oružje a posadu čini 70 mornara i časnika.

Zapovjednik kapetan fregate Wenceslas de Monicault, je kazao da je glavni razlog dolaska u Split odmor posade i obnavljanje zaliha.

– Posada je fizički potpuno iscrpljena, dobro će im doći vrijeme provedeno u Splitu kako bi se odmorili. Odmorit ću se i ja, u posjet mi dolazi supruga. Nema sumnje da ćemo uživati u ovom prekrasnom gradu.

Ipak, novinare je zanimalo je li se u pozadini ovog događaja, baš kao i one vojne vježbe prošlog tjedna u kojoj je njemački zrakoplov kružio nad Splitom, kriju neki sumnjivi vojni manevri u Sredozemlju.

– Svakako je potrebno pozdraviti uplovljavanje ove podmornice i pratećeg broda u Split. To je naš prvi dolazak i jedan od ciljeva posjeta je da provjerimo s kakvim kapacitetima se može raspolagati ovdje.