Frljićeva predstava održana unatoč prosvjedima i dojavi o bombi

0
Foto: Radio Dalmacija

Predstava Naše nasilje, vaše nasilje Olivera Frljića izvedena je u sklopu Marulićevih dana u HNK u Splitu unatoč prosvjedima nekoliko stotina ljudi.

Prosvjed je održan na platou ispred splitskog HNK u organizaciji stranke Hrast, kraći su govori održani s prostora ispred crkve Gospe od Zdravlja, a mirni je prosvjed trajao sat vremena, od 17 do 18 sati.

Potom su članovi HSP-a stali pred ulaz u HNK, nakon čega ih je interventna policija odmakla kako bi publika mogla nesmetano ući na predstavu. Verbalno je ispred kazališta napadnut istaknuti SDP-ovac Arsen Bauk, koji je rekao kako nije došao pogledati predstavu, nego vidjeti kako će institucije osigurati prosvjednicima pravo na prosvjed, a ljudima koji su kupili ulaznice pravo da pogledaju predstavu. Na ulazu u kazalište uvredljivim su povicima dočekani novinar Predrag Lucić i čelnik Nove ljevice Dragan Markovina.

Desetak prosvjednika ušlo je u kazalište te su pjevanjem domoljubnih pjesama ometali početak predstave. Publika je na pjesmu odgovorila pjesmom, Arsenovom Kad bi svi ljudi na svijetu. Nakon što je interventna policija prosvjednike izvela iz kazališta, predstava je počela s pola sata zakašnjenja.

Otprilike u isto vrijeme, kazalište je pregledano od strane policije zbog dojave o bombi. Prije početka predstave, policijski službenici obavili su protueksplozijski pregled, a zaprimanjem dojave o bombi u 20.30 obavljen je i dodatni pregled. S obzirom da nije pronađena nikakva eksplozivna naprava, nije bilo potrebe za pražnjenjem prostora i predstava se mogla normalno odvijati, izjavila je za Radio Dalmaciju Željka Radošević iz splitske policije.

Kako doznajemo, privedenih nema, ali je 18 najžešćih prosvjednika policija evidentirala i redovitim će postupkom protiv njih podnijeti prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira.