Grad šalje KBC-u Split 400.000 kn, Torcida pomaže u premještanju bolničkih kreveta

0
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Grad Split Kliničkom bolničkom centru Split uplaćuje 400.000 kuna iz svoje Proračunske zalihe za sufinanciranje troškova adaptacije i opremanja bolničkih prostora za potrebe izolacije bolesnika zaraženih koronavirusom (COVID-19). S tom informacijom gradonačelnik Andro Krstulović Opara upoznao je članove Gradskog stožera Civilne zaštite koji se danas pod vodstvom načelnika Nina Vele sastao u Gradskoj upravi.

Izvijestio ih je i o dogovoru s tvrtkom Tisak i navijačkom skupinom Torcida da pomognu oko preseljenja bolničkih kreveta iz bolnice Firule na Križine koja će postati akutna respiratorna bolnica.

Članovi Stožera izvijestili su o svim dosad poduzetim aktivnostima i donijeli zaključke koje će uputiti Županijskom i Nacionalnom stožeru kao preporuke. Traže ograničavanje međunarodnog prometa s Republikom Italijom i ostalim državama ocijenjenima kao državama žarištima epidemije, jer je Split najotvorenija putnička luka Istočne obale Jadrana i time posebno izložena. Zahtijevaju da se karantenski postupak svih brodova koji dolaze iz međunarodnih voda održava na sidru sukladno pomorskoj praksi.

Karantena na Duilovu prema njihovom zahtjevu mora biti isključivo za hitne slučajeve iz Republike Hrvatske.
Predlaže se zabraniti sva javna okupljanja, kao i ograničiti rad trgovačkih centara na području grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije do 18 sati uz obvezno pridržavanje svih protuepidemijskih mjera donesenih od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Također, prijedlog gradskog Stožera Civilne zaštite je i ograničiti rad manjih trgovina do 18 sati te obustaviti rad ugostiteljskih objekata svih kategorija uz izuzimanje usluge pripreme i dostave hrane te rad pučkih kuhinja. Predlaže se obustaviti i rad uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje neposredni kontakt s korisnicima usluga, kao i rad sportskih i rekreacijskih objekata.

Svi građani koji su voljni pomoći u dostavi hrane i potrepština potrebitim starijim osobama mogu se javiti gradskoj organizaciji Crvenog križa na broj telefona 021 489 464, rečeno je na današnjem Stožeru. Djelatnici Crvenog križa napravit će bazu volontera te ih uputiti o načinu obavljanja pojedinih usluga.