Grad Šibenik nastavlja s obnovom povijesnih detalja u staroj jezgri

0

Gradonačelnik Željko Burić u nazočnosti konzervatora Ive Šprljana obišao je danas u staroj gradskoj jezgri dvije adrese na kojima su, u sklopu programa STANADI (Starine naše divne), obnovljeni povijesni arhitektonski detalji. Riječ je o gotičkom portalu u Ulici Jurja Šižgorića te portalu na adresi Ulica 15. siječnja 1873., dok će na drvenim vratnicama tek biti izvedeni restauratorski radovi.

„Grad Šibenik, u suradnji sa Konzervatorskim odjelom u Šibeniku, više od dva desetljeća provodi obnovu arhitektonskih detalja na šibenskim kulturnim dobrima kroz program STANADI. Kroz godine je očuvano i obnovljeno više od 45 dragocjenih detalja u povijesnoj jezgri grada kao što su portali, vratnice, dimnjaci, grbovi i slično. Zbog svojih potencijala i slojevitosti povijesna jezgra grada Šibenika jedna je od najljepših, a zahvaljujući ciljanim projektima gradske uprave i programu STANADI, i najočuvanijih cjelina takvog tipa. Svaki novoobnovljeni detalj doprinos je očuvanju baštine i prebogate šibenske povijesti.“, kazao je ovom prilikom gradonačelnik Željko Burić.

Gotički portal u Ulici Jurja Šižgorića jedan je od 20-ak takve vrste u Šibeniku, a konzervatorsko-restauratorske radove izvela je zadarska tvrtka Travej. Istoj tvrtki povjereno je i čišćenje i konzervacija portala u Ulici 15. siječnja 1873., a na toj adresi obnovit će se i drvene vratnice baroknih stilskih karakteristika iz 18. stoljeća. Riječ je o jednima od 30-ak najstarijih drvenih vrata u Šibeniku. Radove na ovim vratnicama izvest će Božo Petretić, restaurator majstor.