Na Gripama turnir europskih košarkaških prvaka

0
Foto: Radio Dalmacija

Sve je spremno za 3. HEP turnir Europskih prvaka koji će se od 27. do 29. prosinca u organizaciji KK Split održati na Gripama. Nastupit će Split, Cibona, Partizan i Maccabi Tel Aviv.

Igra se u konkurenciji juniora (igrači rođeni 1999. godine i mlađi), a prema propozicijama turnira pravo nastupa imaju samo klubovi koji su osvojili Kup prvaka. Splitu je to uspjelo tri godine zaredom, 1989., 1990. i 1991., Ciboni dva puta, 1985. i 1986., Partizanu jednom, 1992. Ponos Izraela je šest puta bio košarkaški prvak Europe, 1977., 1981., 2001., 2004., 2005. i 2014., uz još 9 finala (Real je jedini bio u više finala, 17 (osvojio je 9), a ispred Maccabija je na vječnoj listi još i CSKA Moskva sa 7 trofeja iz 13 finala.

Sudjelovao sam na oba prethodna turnira i veselim se trećem izdanju. Atmosfera u našoj momčadi je odlična, već tri godine je to praktički ista ekipa s istim trenerom. Nemamo više što uigravati, na vrhuncu smo. Što se tiče ostalih sudionika turnira, Maccabi je veliko pojačanje, velika ekipa, imao sam već priliku igrati protiv njihovih igrača. To je uigrana, brza ekipa. S naših prostora tu je Cibona, također jedna od jačih momčadi u našem godištu, kao i Partizan. Pozivam sve ljubitelje košarke koji su i u protekle dvije godine dolazili na turnir opet dođu. Neće nedostajati atrakcija i lijepe igre, najavio je kapetan juniora Splita Ivan Vrgoč.

Svaki turnir je za mlađa godišta jako važan. To je lijep osjećaj, svi treniraju zbog utakmica. Pogotovo kad je u pitanju turnir na kojem se susrećeš s ekipama s kojima nemaš često priliku igrati kao što je Maccabi Tel Aviv. Bit će im to veliko iskustvo i poticaj za dalje. Znam iz svog iskustva da ovakvi turniri donose dodatnu energiju, kad vidiš za što treniraš dobiješ poticaj da možeš nastaviti dalje. Drago mi je da ovaj turnir postaje tradicionalan i da se poboljšava iz godine u godinu, rekao je legendarni kapetan Splita Srđan Subotić, inače trener kadeta Splita koji će na turniru asistirati treneru juniora Mili Karakašu.

Prije prvog turnira 2015. poželio sam da postane tradicionalan, a na dobrom smo putu da tako i bude. Poboljšava se i kvaliteta turnira u košarkaškom smislu. Dolazi velikan kakav je Maccabi, a za svaki je klub najvažnije imati što više jakih utakmica. Neophodno je za tu dicu da igramo što više jakih utakmica kako bismo vidjeli gdje smo. Sva tri kluba su u seniorskoj konkurenciji trenutačno ispred nas, igraju Euroligu, Eurokup, ABA ligu, odlična je stvar da vidimo gdje smo u odnosu na njihove juniorske generacije. Nadam se da će turnir i dalje rasti, da ćemo imati 6 ili više jakih momčadi. Što se tiče turnira, očekujem da djeca igraju što ljepšu košarku, da se prezentiramo na što ljepši način i to pred, nadam se, dosta gledatelja, kao što ih je znalo biti u prva dva izdanja ovog turnira, izjavio je trener juniora Splita Mile Karakaš.