Groteska ‘Buža’ nakon Splitskog ljeta i u sezoni HNK Split

0

Buža, gorka komedija Živka Jeličića s velikim uspjehom premijerno izvedena na 62. Splitskom ljetu po prvi će put biti izvedena na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split u petak 21. listopada s početkom u 20:30h.

Duhovitu priču o dvojici susjeda kojima međusobni sukob i netrpeljivost postaje gotovo isključiva životna preokupacija na scenu je postavio redatelj Zoran Mužić povjerivši uloge glumačkom kvartetu koji čine Joško Ševo, Trpimir Jurkić, Snježana Sinovčić Šiškov i Ksenija Prohaska.

Živko Jeličić, splitski i hrvatski književnik druge polovice 20. stoljeća Bužu je prvotno napisao kao farsu, a potom kao scenarij za televizijski film koji je prikazan 1988. u režiji Vanče Kljakovića. Dva susjeda (Vito i Pere) zbog svakojakih tužbi i protutužbi, stalno se povlače po sudu. Kad prilikom pokušaja postavljanja utičnice za struju bude probijen zid koji odjeljuje njihove spavaće sobe i napravi u njemu bužu (rupu), među susjedima počinje pravi mali rat… Istovremeno duhovita i mračna Buža nije uzdizanje stereotipa o vedrom mediteranskom duhu, o ljudima koji životne nedaće svladavaju pjesmom i šalom, već groteska o tom mitologiziranom identitetu čiji je, u viziji Jeličića i Mužića, glavni sadržaj netrpeljivost do te mjere da sama ta netrpeljivost postaje identitet. Protagonisti Buže silno se mrze, podbadaju i podvaljuju jedan drugome, no kako su jači na riječima nego na djelima te njihove slabosti izazivaju zarazan smijeh, smijeh kojim i samima sebi želimo oprostiti slične mane.

U izvedbi pored glumačkih protagonista sudjeluje i glazbenica Jelena Galić koja svira i pjeva glazbene brojeve koje je za potrebe predstave skladao Mate Matišić. Autorski tim osim redatelja Zorana Mužića čine scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin te oblikovatelji svjetla i zvuka Srđan Barbarić i Tomislav Luetić.

Osim u petak Buža će ovog mjeseca na sceni HNK Split biti izvedena i u subotu 22, te u ponedjeljak 24. listopada.

Buža Buža