Hajduk proslavio rođendan u HNK Split

0
Foto: Paun Paunović / Cropix

Svečanom sjednicom u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, Hajduk je proslavio 106. rođendan kluba u želji da 107. rođendan dočeka u još boljem raspoloženju.

Radit ćemo na tome da Hajduk 107. rođendan dočeka još bolji, vitalniji i ambiciozniji. Split i Dalmacija punim plućima žive Hajduk, računamo na podršku svih vas, što nikada nije bilo upitno. U 2016. godini nažalost nismo osvojili trofej, što nam ostavlja gorak okus. Brojni su izazovi pred nama i samo zajedništvo svih pomoći će Hajduku da ostvari puni potencijal. Našem 106-godišnjaku potrebna je generalka, ulaganje u kamp, travnjak, internat, sve što dolikuje velikom klubu. Hajduk je od 1911. godine puno više od nogometa, Hajduk je religija. Neovisno o različitim razmišljanjima, budimo ispravni i zajedno radimo za njegovo dobro. Neka mu je sretan 106. rođendan i neka živi vječno, poručio je predsjednik kluba Ivan Kos.

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar zauzeo se za daljnju depolitizaciju kluba, naročito u svjetlu predstojeće predizborne kampanje ususret lokalnim izborima u svibnju. Naglasio je kako je političarima mjesto u B loži ili na tribinama poljudskog stadiona, dok svečanu ložu treba prepustiti veteranima i sponzorima kluba. Nazočnima se obratio i župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja koji je naglasio kako je Hajduk od rođenja u srcu svakog Dalmatinca, klub bogate povijesti i svijetle budućnosti.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović slavljeniku je poslala pismo. Dragi Hajdukovci i prijatelji Hajduka, srdačno vam čestitam 106. obljetnicu osnivanja vašeg i našeg Hajduka. Svaki iskreni hrvatski domoljub, za koji god klub navijao, voli Hajduk i diči se njime. Hajduk nije samo jedan od naših najstarijih klubova s neprekinutim kontinuitetom imena i djelovanja, nego je nacionalna instuitucija. Na razne načine Hajduk je obilježio, ne samo sportsku, nego i društvenu i političku povijest Splita, Dalmacije i cijele Hrvatske. Hajdukovo ime je u godinama rata i mira uvijek bilo simbol domoljublja, dalmatinskog ponosa i dišpeta. Duga Hajdukova povijest ispunjena je mnogim velikim utakmicama, a neke od njih bile su više od sportskih događaja. U klupskoj povijesti puno je uspjeha protiv najvećih svjetskih klubova i rivala u domaćim prvenstvima. Dio nje su brojni hrvatski reprezentativci. Ova obljetnica budi sjećanja na stotine igrača svjetske klase koji su zaigrali na Starom placu ili na Poljudu. Sigurna sam da i među današnjim igračima svih uzrasta imamo imena o kojima će se desetljećima govoriti. Srdačno pozdravljam sve sudionike ove svečanosti, prije svega igrače svih generacija i vjerne navijače ‘bilih’, kako one starije, tako i sve torcidaše, struku, vodstvo kluba i sve drage goste. Hajduku želim da se što prije vine u vrh nacionalnog i europskog nogometa na ponos Splitu i Hrvatskoj. Sretno!, poručila je predsjednica u pismu koje je pročitala voditeljica svečanog programa Edita Lučić.

Uz neizbježne arije Ive Tijardovića i prizor iz njegove Male Floramye, zaključen je službeni dio proslave, koja se nastavila druženjem u foyeru splitskog Teatra.