Hajduk s Dinamom na Poljudu za nastavak pobjedničkog niza

0
Foto: RD

Hajduk i Dinamo u 19 sati na Poljudu igraju hrvatski nogometni derbi. Pobjedom Lokomotive u Gorici Hajduk je pao na 5. mjesto, a pobjedom u derbiju može skočiti na 3.

Atmosfera je normalna. S obzirom na gungulu koja bi bila oko utakmice, veća mi je fora da imamo samo dan-dva za pripremu. Očekujemo europski Dinamo. Oni nakon Europe traže način kako završiti sezonu, a da trener zadrži punu kontrolu nad svim. Ova utakmica mu je idealna prilika da motivira i opet pokrene svoje igrače prije polufinala Kupa. Dinamo je jako izbalansiran, stabilan, približio se europskim mjerilima. To je najviše zasluga Nenada Bjelice. Ima potpunu kontrolu nad svlačionicom, što prijašnjih godina nije bio slučaj. Dinamo ima dobre karakteristike u tranziciji, dobar tranzicijski reaktivni nogomet u fazi napada baziran na krilnim pozicijama i visokim osmicama. Dolaze s puno igrača u završnicu, a za HNL imaju izraženu individualnu kvalitetu, rekao je trener Hajduka Siniša Oreščanin.

Mi uvijek nešto spremamo. Imamo nekih svojih ideja. Ali i dalje smo fokusirani samo na sebe. Nitko na Poljudu nije favorit. Vjerujemo u proces rada i svoju momčad. Život teče dalje i nakon ove utakmice. Uvijek nam je najvažnija sljedeća, a Dinamo je sad prvi na redu. Mi ćemo je shvatiti kao dobar test da vidimo gdje smo u smislu približavanja zahtjevima Europi. Ova utakmica nam je najbolji test u Hrvatskoj, pokazatelj gdje smo, što smo i kako trebamo dalje. Ima do kraja još puno zamki, puno dobrih protivnika. Pokušavamo i dalje biti na zemlji. Moramo biti oprezni, kod nas vrlo lako krene euforija. Čeka nas još 10 utakmica, Dinamo je prva, ali nakon toga život teče dalje. Moramo biti pametni, „europski” je tjedan, već u nedjelju nam dolazi Osijek, a imamo dosta igrača s po dva žuta kartona. Moramo razmišljati i što nakon ove utakmice, dodao je Oreščanin.

U ove dvije godine imam iskustva s mlađim kategorijama i B momčadi. Ove su utakmice najlakše s motivacijske strane. Čak treba i „tamponirati” da ne ode „too much high”. Nama kao stožeru je vrlo bitno da kroz taktičke postavke i zahtjeve oni nađu balans između motivacijskog dijela i bodrenja s tribina i onoga što na terenu trebaju po nama raditi. Na Poljudu, ponavljam, nitko nije favorit. Po meni je utakmica 50:50. Znamo da je specifična, ali prilika je da vidimo gdje smo u procesu koji smo započeli. Mislim da bi trebala biti utakmica bliža europskim okvirima. Dinamo je pokazao da je uhvatio srednju klasu europskog nogometa, nadam se da će gledatelji moći uživati, zaključio je Oreščanin.

Samo nam je bitno da budemo pravi. Vjerujem da će biti dobra atmosfera, da će jedno s drugim dati dobitnu kombinaciju. Derbi daje posebnu čar. Na nama je da damo sve od sebe, to nam je najveći imperativ. Publika će to sigurno prepoznati. Dinamo ove godine igra jedan od svojih boljih nogometa posljednjih godina. Pokazali su i kroz Europu da imaju kvalitetnu ekipu. Bit će odlična utakmica. Na nama je da damo svoj maksimum i vjerujemo da će nas nagraditi. Motiva nam nikad nije nedostajalo, sad imamo iza sebe pozitivan niz i vjerujemo da možemo nastaviti lijepu priču koja traje od Nove godine. Uz publiku i pravi angažman možemo napraviti dobar posao. Utakmica protiv Dinama je dobar test. Ne stavljamo nikakav imperativ, ali znamo da vrijedimo. Lopta je tu, teren je tu, idemo se nadmetati pa neka bolji pobijedi, poručio je vratar Hajduka Josip Posavec.

Stanje u momčadi je odlično. Neki igrači koji nisu bili na raspolaganju za posljednju utakmicu vratili su se u kadar. Očekivanja su maksimalna, kao i uvijek. Da damo sve od sebe, pružimo dobru partiju i vratimo se s tri boda. Derbi je zato što igraju Hajduk i Dinamo, ali po tablici baš i nije derbi. Ali Hajduk uvijek želi pobijediti Dinamo i obratno. Hajduk budi poseban motiv, to je povijesno najveći protivnik Dinama u hrvatskom prvenstvu. Moramo biti na top nivou, a nismo bili u zadnje dvije utakmice i to želimo popraviti. Osjećamo među našim navijačima koliko im je bitno pobijediti Hajduk u Splitu. Zato je za nas ovo vrlo važna utakmica, ali i sve ostale će biti važne. Hajduk odlično igra. Od dolaska trenera Oreščanina podigli su se na svakom polju. Igraju bolje, imaju bolje rezultate, bolju atmosferu i treba im čestitati na tome. Mi vjerujemo u svoju kvalitetu i vjerujemo da možemo biti bolji od njih. Znamo da će biti pun stadion, da će biti dobra atmosfera. Radujemo se toj atmosferi, radujemo se utakmici i nadamo se pobjedi, najavio je trener Dinama Nenad Bjelica.