Hajduk slavi 106. rođendan

0
Foto: hajduk.hr

Hrvatski nogometni klub Hajduk nizom aktivnosti obilježava 106. rođendan. 13. veljače 1911. Carsko namjesništvo u Zadru odobrilo je osnivanje kluba.

Tako se oživotvorila ideja četvorice Splićana, nastala za vrijeme studija u Pragu u legendarnoj pivnici Pri Fleku. Fabijan Kaliterna, Vjekoslav Ivanišević, Lucijan Stella i Ivan Šakić zakleli su se svojim praškim prijateljima da će u Splitu osnovati klub koji će pobijediti tada slavne češke velikane Slaviju i Spartu. U priču su po dolasku u Split uključili već poznatog sportskog djelatnika Vladimira Šoru, a za ime kluba obratili su se profesoru Josipu Baraču.

Program proslave počinje već u 08.30 misom za Hajduk u crkvi Svetog Ante na Poljudu. Nakon mise predviđeno je polaganje vijenaca na spomen-ploču na sjevernoj tribini poljudskog stadiona za sve navijače i članove Hajduka poginule u Domovinskom ratu. Čelnici kluba otići će i do Lovrinca i položiti vijence na Hajdukovu grobnicu u znak sjećanja na sve nogometaše, trenere i dužnosnike koji počivaju na splitskom groblju. Svečana sjednica povodom 106. rođendana HNK Hajduk održat će se točno u podne u Hrvatskom narodnom kazalištu Split.