HNIP traži jasno očitovanje Radmana

0
Foto: www.hrt.hr

Iz udruge Hrvatskih novinara i publicista u nedjelju su pozvali glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana da se jasno i nedvosmisleno očituje jesu li točne informacije o aneksima, kojima dosadašnjim rukovoditeljima nudi otpremnine do milijun kuna, a o čemu, kažu, posljednjih dana intenzivno pišu mediji. 

 “Pozivamo glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana da se jasno, nedvosmisleno i javno očituje jesu li točne informacije o aneksima, kojima dosadašnjim rukovoditeljima nudi otpremnine do milijun kuna”, navodi se u priopćenju HNIP-a.
 Dodaju kako je “dodatno financijsko zbrinjavanje probranog rukovodećeg kadra nepotrebno, jer ako su pošteno i profesionalno radili svoj posao, iznadprosječne hrvatske plaće zajamčene su im postojećim ugovorima“.
Stoga iz NHIP-a i sve njih pozivaju da ne potpisuju anekse ugovora, a ako su to već učinili da povuku svoj potpis, odnosno predlože raskid takvog aneksa.  HRT je javni servis kojeg financiraju najvećim dijelom pretplatnici, te stoga poslovanje mora biti transparentno i zakonito, a odluke glavnog ravnatelja moralne i etičke, ukoliko mu odgovornost za pretplatnike nije smokvin list za uhljebljivanje političkih ili ideoloških kadrova, zaključuje se u priopćenju HNiP-a.
Inače, Nadzorni odbor HRT-a je od USKOK-a u subotu zatražio žurno poduzimanje izvida i drugih mjera radi utvrđivanja istinitosti medijskih napisa o 44 aneksa ugovora o radu rukovodećih zaposlenika koje je potpisao glavni ravnatelj Goran Radman, kao i utvrđivanja postojanja osnovane sumnje u možebitno počinjenje kaznenog djela jer se tim aneksima, kako se navodi, protupravno omogućavaju veće plaće i ogromne otpremnine zaposlenicima u slučaju otkaza.
 Vodstvo HRT-a je u nedjelju  reagiralo na dopis  NO HRT-a  USKOK-u,  navodeći kako “HRT posluje uredno i u skladu sa zakonom i aktima Hrvatske radiotelevizije, a svatko tko ima saznanja o bilo čemu drugome pozvan je da o tome obavijesti mjerodavne ustanove”. Na vijest o spornim aneksima ugovora na HRT-u reagiralo je u subotu i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ocjenjujući takvo moguće “zbrinjavanje” ne samo skandaloznim, već i duboko nemoralnim.