HNK Split: Poklon publici na početku nove godine – ulaznice za „Strašne roditelje“ samo 30 i 20 kuna

0
Foto: HNK Split

Strašni roditelji, komično-sentimentalna drama s pet lica i tri ljubavna trokuta genijalnog Jeana Cocteaua u režiji Gorana Golovka prva je predstava na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split u novoj godini.

Dvije izvedbe na programu su u srijedu i četvrtak 4. i 5. siječnja a splitski HNK kao poklon svojoj vjernoj publici nudi ulaznice po promotivnoj cijeni od 30 i 20 kuna.

Drama HNK Split u veljači prošle godine premijerno je postavila ovaj naoko lagan „bulevarski“ komad iz 1938. godine koji subverzivno zadire u tkivo obiteljskih odnosa. Uloge tumače Bruna Bebić, Arijana Čulina, Nikola Ivošević, Nikša Arčanin i Anastasija Jankovska. Yvonne i Georges sredovječni su bračni par koji žive zajedno s 22-godišnjim sinom Michelom i Yvonneinom neudatom sestrom Léonie koja je bila zaljubljena u Georgesa. Yvonne je intenzivno posesivna prema sinu koji i sam uzvraća majčinu pretjeranu naklonost. Kada Michel objavi kako je zaljubljen u Madeleine posesivna se majka osjeća ugroženom, a Georges shvaća kako je sinovljeva zaručnica zapravo njegova ljubavnica s kojom je u vezi posljednjih mjeseci.

Strašni roditelji

Komad je praizveden 1938, a  unatoč početnim cenzorskim zabranama francuske su produkcije igrane u nekoliko stotina izvedaba. Cocteau je 1948. s izvornom glumačkom postavom snimio istoimeni film. Kazališni svijet Strašne roditelje nanovo otkriva devedesetih godina prošloga stoljeća, kad je produkcija iz londonskoga Nacionalnog kazališta prenesena na Broadway, s glumačkim imenima iz svijeta filma i televizije: Kathleen Turner, Eileen Atkins, Cynthia Nixon i Jude Law, ali s naslovom Indiskrecije.

Strašni roditelji