HNS prihvatio prijedlog našeg sportskog novinara

0
Foto: pixabay.com

Između dvije krajnosti – prekida sezone i odigravanja svih preostalih utakmica – postoji i treća opcija za dovršetak HT Prve hrvatske nogometne lige.

Najcrnji scenarij svakako je onaj po kojem ove sezone više ne bi bilo nogometa. Tada bi se HNS našao u dvojbi uzimanja zatečenog stanja, nakon 26 odigranih kola, ili uzimanja stanja nakon dva kruga natjecanja, odnosno 18. kola. Moguće je i da se odigra 27. kolo, bilo s publikom ili bez nje, pa da se stanje nakon trećeg kruga proglasi konačnim. Dvije od te tri opcije Hajduku ne idu u prilog, s obzirom da je pao na 4. mjesto. Usto je u trećem krugu bio gost dva od tri konkurenta za drugo mjesto (Rijeka, Osijek), a na Poljudu je igrao s uvjerljivo vodećim Dinamom.

Najbolji scenarij, kojim se nadaju svi ljubitelji nogometa, onaj je po kojem bi se odigrale sve predviđene utakmice. Ostalo je još 10 kola prvenstva, te polufinala i finale Hrvatskoga nogometnog kupa. 12 termina koji bi ritmom od dvije utakmice tjedno (subota-srijeda) uzeli pet i pol tjedana. Kako je prvi lipanjski tjedan rezerviran za okupljanja reprezentacija, značilo bi to mjesec i pol. Odnosno, kad bi se HT Prva liga nastavila 13. svibnja, mogla bi okončati do 28. lipnja što je zadani termin do kojeg moraju biti okončana sva natjecanja.

Tu dolazimo do prijedloga kojim bi se “uštedjela” četiri termina i omogućio završetak natjecanja kada bi njegov nastavak bio moguć primjerice 23. ili 27. svibnja. Prvo bi se odigralo 27. kolo. Nakon toga bi se liga podijelila na dva dijela. Pet prvoplasiranih klubova bi u četvrtom krugu odigralo samo međusobne utakmice, kao i pet momčadi iz donjeg dijela ljestvice. Princip bi bio da klub koji je bio domaćin u 3. krugu gostuje u 4. krugu i obratno (Hajduk bi s Rijekom i Osijekom igrao na Poljudu, a s Dinamom i Lokomotivom u Zagrebu). Na tom je principu odigrana Regionalna vaterpolska liga, s tim što su momčadi podijeljene nakon prvog kruga od 9 kola, pa ih je odigrano još 5.

Povjerenik HT Prve lige Josip Brezni zahvalio nam je na prijedlogu i izvijestio kako je na jučerašnjem (četvrtak, 18. ožujka) sastanku užeg rukovodstva HNS-a i voditelja natjecanja i ovakav način završetka predviđen kao jedna od mogućnosti.

Ukoliko nam situacija u zemlji bude dozvolila, svakako bi inzistirali da se sva prvenstva odigraju u cijelosti. Ali važno nam je kod HT Prve lige poštujemo obveze prema UEFA-i koja je za sada odredila 30. lipanj kao krajnji rok do kada im nacionalni savezi trebaju dostaviti podatke o klubovimna koji će se natjecati u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Europa ligu. Svakako ćemo inzistirati na rješenju koje će klubovima omogućiti sudjelovanje u UEFA klupskom natjecanju u sljedećoj sezoni, stoji u mailu koji nam je poslao Brezni.