Hollande nakon napada proglasio izvanredno stanje i zatvorio granice

0
Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je u kratkom obraćanju naciji nakon napada u Parizu u kojem su ubijeni deseci ljudi da će diljem zemlje biti proglašeno izvanredno stanje i da će granice biti zatvorene.

Hollande, koji je evaukuiran s napadnutog stadiona Stade de France na poluvremenu utakmice Francuske i Njemačke, sazvao je hitnu sjednicu vlade.

“Proglasit ćemo izvanredno stanje. Druga će mjera biti zatvaranje granice” kako bi se počinitelji spriječili da izađu iz zemlje ili da novi uđu, rekao je.

“Moramo pokazati solidarnost, zajedništvo, ali i hladne glave. Francuska mora biti velika i jaka”, rekao je Hollande. Zapadni sigurnosni izvori rekli su kako sumnjaju da islamistička militantna skupina Islamska država stoji iza ovih pokolja. Mjesni mediji javljaju o najmanje 40 mrtvih u nizu vjerojatno usklađenih napada u Parizu u petak navečer. Parižanima je rečeno da ne napuštaju svoje domove.

Najmanje dvije eksplozije odjeknule su u blizini stadiona Stade de France gdje se igrala prijateljska utakmica Francuske i Njemačke koju je s trbina gledao i predsjednik Francois Hollande, koji je brzo evakuiran. U odvojenom napadu najmanje jedan napadač otvorio je vatru iz automatskog oružja na restoran Petit Cambodge.

BBC javlja da je u koncertnoj dvorani Batacalan zatočeno možda i 60 ljudi. Pucnjava u Bataclanu počela je jedan sat nakon početka koncerta kalifornijske grupe Eagles of Death Metal, objavila je televizija BFM, dodavši da su jedna ili dvije osobe upale u dvoranu i počele pucati u zrak.

Iako to još nitko nije službeno potvrdio, mediji pišu da se radi o očito usklađenim napadima na zemlju koja je suosnivač koalicije za borbu protiv terorizma i koja je bila na visokoj razini pripravnosti na terorističke napade uoči globalng klimatskog summita u Parizu krajem mjeseca.

Utakmica Francuske i Njemačke odigrana je do kraja, ali publika je počela paničariti kako su se širile vijesti u napadu i po završetku utakmice spontano su se okupili na terenu.

Svjedoci govore da tijela leže posvuda ispred koncertne dvorane u kojoj se odvija talačka kriza. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napade do kojih je došlo 10 mjeseci poslije napada islamista na ured satiričnog lista Charlie Hebdo i druge lokacije u Parizu u kojima je ubijeno 17 ljudi.

Britanski premijer David Cameron poručio je preko twittera da je šokiran napadima u Parizu. “Naše misli i molitve su s francuskim narodom. Učinit ćemo sve da pomognemo”, poručio je.