Hrvatska 2024. domaćin Europskog seniorskog judo prvenstva

0
Foto: Hrvatski judo savez

Hrvatski judo savez dobio je organizaciju Europskog seniorskog judo prvenstva 2024. godine u Zagrebu. To je najprestižniji judo događaj koji će se organizirati u Zagrebu, a održati će se neposredno prije Olimpijskih igara 2024. godine u Parizu.

Od 2013. godine Hrvatski judo savez nalazi se na karti IJF World Judo Toura s uspješnom organizacijom IJF Grand Prix natjecanja u Zagrebu. Uspješni domaćini Svjetskog juniorskog (U21) prvenstva, Europskog prvenstva u dobnim kategorijama U23, U21, U18, European Opena i brojnih Europskih kupova od 2006. godine nadalje.

Povodom organizacije imali smo priliku popričati i s predsjednikom Europske judo unije, Dr. László TÓTH:

„Prije nekoliko godina započeli smo s odličnim programom između Hrvatskog judo saveza (HJS) i Europske judo unije (EJU). HJS nije bio samo jedan od uspješnih organizatora u Europi, paralelno s tim počeli su postizati sve više rezultata. Hrvatska je u vrijeme pandemije bila jedina zemlja koja je počela organizirati judo natjecanja i svi iz Europe su jako zahvalni HJS-u na tome. Ove godine bio sam nominiran od strane predsjednika Međunarodne judo federacije (IJF) gospodina Mariusa L. Vizera da u njegovo ime dođem na IJF Grand Prix Zagreb i otvorim natjecanje. Povodom IJF GP Zagreb pozvan sam na sastanak kod predsjednika Vlade RH mr. sc. Andreja PLENKOVIĆA. Tijekom ovog susreta govorio sam o našem planu i našem snu, a to je da Hrvatska organizira krunski događaj Europske judo unije koji im do sada jedini nedostaje“, započeo je Dr. TÓTH.

„Povratna informacija Vlade Republike Hrvatske bila je vrlo pozitivna. Nije bilo tako lako jer se nekoliko zemalja prijavilo za domaćinstvo istog događaja 2024. To nije samo povijesni događaj, već je i najvažnije veliko sportsko događanje godine za sve europske zemlje jer će se održati prije Olimpijskih igara u Parizu 2024. Bili smo jako strpljivi, a ne tako dugo Hrvatska imala povijesno finale – U70kg Barbara MATIĆ – Lara CVJETKO na Svjetskom prvenstvu u Taškentu. Prošli tjedan u Hrvatskoj bio je uspješan na primanju kod premijera i njegovog tima. Dobili smo pozitivan odgovor da organiziramo prvenstvo u Hrvatskoj. Jako sam sretan što iduće godine imamo Europsko prvenstvo u Montpellieru (FRA), a 2024. se vraćamo u središnju Europu, u grad Zagreb. Ovo je za nas jako važno, jer prije svega poštovanje prema Hrvatskom judo savezu, drugo, prilika za hrvatske natjecatelje, nevjerojatno finale na Svjetskom prvenstvu je uzela Hrvatska stoga mislim da će ovo biti jako lijepa proslava rezultata za hrvatske sportaše“, za kraj je dodao Predsjednik EJU-a Dr. Lászlo TÓTH.

„Izuzetna nam je čast organizirati Europsko seniorsko prvenstvo, koje je ujedno i najvažnije natjecanje u kalendaru Europske judo unije. Imamo izuzetno iskusan tim koji je spreman za još jedan u nizu velikih  sportskih događanja koja promoviraju Hrvatsku kao sportsku naciju!“ – kazala je predsjednica HJS-a dr. sc. Sanda ČORAK i počasni predsjednik Tomislav ČULJAK.

„Ovo nije došlo preko noći, na ovom projektu radili smo jako dugo, a sada će se napokon i ostvariti. Najbolji judaši i judašice starog kontinenta doći će u Zagreb baš prije OI. Aktualni olimpijski i svjetski prvaci, ali i oni koji će to tek u Parizu postati dolaze u Hrvatsku. Veselimo se spektaklu u zagrebačkoj „Areni“ – rekao je dopredsjednik EJU-a i glavni tajnik HJS-a Hrvoje LINDI.

„Nema boljeg osjećaja nego se boriti pred domaćom publikom. Neopisivo sam sretna što će Europsko prvenstvo neposredno prije Pariza biti baš u Hrvatskoj. Bilo bi lijepo uzeti što sjajnije odličje pred našom publikom, stoga motivacije neće manjkati. Izuzetno sam sretna i ponosna, a sigurna sam da i svi naši reprezentativci jedva čekaju EP“, rekla je dvostruka svjetska prvakinja Barbara MATIĆ.

Uz osvojenu dvostruku svjetsku titulu Barbare MATIĆ i srebra Lare CVJETKO ovo je dosada najveći događaj za hrvatski judo kad se radi o organizaciji velikih natjecanja i, izuzetno smo sretni što je isto i prepoznala Vlada Republike Hrvatske koja je dala podršku za organizaciju Europskog seniorskog judo prvenstva – Zagreb 2024, koja je ujedno i prošli tjedan usvojila „Zaključak o davanju podrške organizaciji Europskog seniorskog judo prvenstva – Zagreb 2024.“

Arena “Zagreb” će u travnju 2024. u pet dana ugostiti preko 400 najboljih judaša i judašica 51 države Europe.