Hrvatska bira zastupnike u EP, birališta otvorena od 7 sati

0

Hrvatska, po treći put, bira svoje zastupnike u Europski parlament, ima ih pravo izabrati 12 na mandat od pet godina. Biračka mjesta otvorila su se u 7 sati, glasuje se do 19 sati.

Na ovim europskim izborima natječu se 33 liste na kojima je ukupno 396 kandidata. Dvije izborne liste su nestranačke, a ostale su stranačke ili liste koalicije stranaka.

Glasa se tako da birač zaokruži smo jednu od ponuđenih izbornih lista, a na odabranoj listi može zaokružiti i ime jednog kandidata kojeg bi najradije vidio u Europskom parlamentu – tj. dati mu preferencijalni glas.

DIP će prve izborne rezultate objaviti  u 23 sata po hrvatskom vremenu, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji – državi u kojoj se birališta zatvaraju najkasnije.

Potpune izborne rezultate DIP će objaviti u ponedjeljak iza podneva. Međutim, već u 19 sati, odmah nakon zatvaranja birališta, bit će objavljeni rezultati izlaznih anketa. Izborna šutnja traje do zatvaranja birališta u 19 sati. Kršenje šutnje se sankcionira kaznama koje iznose i do 500 tisuća kuna.