Hrvatska protiv Rusije za polufinale Svjetskog prvenstva

0
Foto: HNS

Hrvatska se u svom petom nastupu na Svjetskim prvenstvima treći put sastaje s domaćinom. Francuska je 1998. u polufinalu svladala izabranike Miroslava Ćire Blaževića s 2:1, a Brazil 2014. na otvaranju Mundijala momčad Nike Kovača s 3:1. Hrvatska ovaj put ulazi u utakmicu kao favorit s obzirom da na FIFA ljestvici zauzima 20., a Rusija tek 70. mjesto (obje će reprezentacije znatno popraviti plasman kada nakon Svjetskog prvenstva FIFA objavi novi poredak).

Suparnika ne možemo birati. Pred nama je četvrtfinale, velika utakmica, i nije važno tko stoji s druge strane. Domaćin će imati veliku podršku navijača, ali našim igračima to ne bi trebao biti problem jer su navikli igrati pred punim stadionima. Ne treba tražiti opravdanja, nego igrati svoju utakmicu. Moramo ponoviti ono na čemu smo inzistirali u prve četiri utakmice – dobra organizacija, dobar blok, agresija, zajedništvo, ali i popraviti igru prema naprijed. Veliki respekt za Rusiju, došla je među osam, izbacila jednu Španjolsku, a to ne može netko tko nema kvalitetu. Ali oni će biti dobri onoliko koliko im mi to dozvolimo. Moramo nametnuti svoj stil ako želimo do pravog rezultata, izjavio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

Za nas je najvažnije da smo stigli do četvrtfinala, a najbitnije je da razmišljamo o sebi, a ne protiv koga igramo. Bit će poseban osjećaj igrati protiv domaćina, kao što je bilo i u Brazilu prije četiri godine. Moramo uživati u svakom trenutku i odigrati svoju najbolju utakmicu kako bismo prošli. Uživanje nije samo u napadu, nego i u obrani i u bacanju na glavu jedan za drugog, tada je sve lakše. Poznajem sve ruske igrače, znamo kako napadaju i kako se brane, pripremili smo se za njih kolektivno i pojedinačno. Rusija je zasluženo je u četvrtfinalu, ali mi želimo proći dalje, kazao je dokapetan Ivan Rakitić.