Hrvatska na startu protiv Bjelorusije

0

U Poljskoj se od 15-31. siječnja održava Europsko prvenstvo za rukometaše. Radio Dalmacija će pratiti nastupe hrvatske reprezentacije uz stručne komentare bivšeg reprezentativca Dalibora Anušića, koji se po završetku igračke karijere posvetio radu s mladima u Akademiji Balić-Metličić.

Hrvatska će igrati u skupini B u Katowicama s Bjelorusijom koja je prvi protivnik danas u 16.00 sati. Slijedi ogled s Norveškom u nedjelju te u utorak s Islandom. Bodovi se prenose u drugu fazu natjecanja u koju će se plasirati tri najbolje reprezentacije iz skupine.

Što se od Hrvatske može očkivati na Euru u Poljskoj ?
Hrvatska reprezentacija se dosta promijenila. Uostalom došao je i novi izbornik koji ima neke nove ideje i zamisli. Igra se potpuno promijenila. Sada se teži puno agresivnijoj obrani u kojoj prevladava zona 5-1 s Duvnjakom.Ovo je nova reprezentacija s puno mladih igrača. Momčad je u stvaranju tako da je u ovom trenutku teško dati konkretan odgovor na pitanje što se od naših može očekivati, treba se odigrati ovaj prvi krug pa ćemo, kako se ono kaže biti pametniji, izjavio je za Radio Dalmaciju Dalibor Anušić.

Bez obzira na sve prolazak u drugi krug ne bi smio doći u pitanje ?

Hrvatska i Island su favoriti u skupini, međutim danas svi igraju rukomet. Neće biti lagano, treba ići utakmicu po utakmicu. Evropsko prvenstvo je vrlo jako natjecanje i iznenađenja su moguća.

Prvi protivnik u 16.00 sati je Bjelorusija, na papiru objektivno najslabija momčad u skupini ?

Bjelorusi su odigrali tri pripremna turnira i na sva tri su bili posljednji ali nisu sve utakmice izgubili. Imali su dosta problema s ozljedama tako da su im otpala dva vrlo bitna igrača pivot Karalek i krilni igrač Dzianis Rutenka. Momčad je spoj mladosti i iskustva, tipična ruska škola rukometa, u obrani igraju najviše zonu 6-0 i 5-1. Glavna zvijezda je rutiner Siarhei Rutenka, igrač oko kojeg se sve vrti u napadu. Izdvojio bih još i srednjeg vanjskog Barysa Pukhouskog.

Koja je reprezentacija glavni favoriti za zlato ?

Francuska i Španjolska su svakako favoriti broj jedan a iz drugog plana će prijetiti Danska, za kraj je kazao Dalibor Anušić.