Hrvatska otvara Svjetsko prvenstvo s Islandom

0
Foto: Hrvatski rukometni savez

Hrvatska muška rukometna reprezentacija odigrat će u 18 sati u Minhenu svoju prvu utakmicu na 26. Svjetskom prvenstvu. Protivnik je izabranicima Lina Červara dobro poznati Island.

Hrvatska i Island su do sada šest puta igrali na velikim natjecanjima. Island je izvukao jedan remi, prije osam godina u drugom krugu Eura kad je na kraju Francuska osvojila zlato, Hrvatska srebro, a Island broncu. Na zadnja dva Eura naši su bili uvjerljivi. U Poljskoj su 2016. slavili s 9, u Splitu prošle godine sa 7 golova razlike. U ponedjeljak će biti točno godinu dana od te utakmice, na poluvremenu je bilo samo 14:13 da bi u prvih desetak minuta drugog poluvremena Hrvatska otišla na sedam razlike i to sačuvala do konačnih 29:22. Jedini put na Svjetskom prvenstvu Hrvatska i Island igrali su prije sedam godina u Švedskoj, u utakmici za peto mjesto koju su naši dobili 34:33.

Trebamo pobijediti Island i onda ići iz kola u kolo. Očekujemo da će utakmice s Makedonijom i Španjolskom biti ključne da pokušamo prenijeti 4 boda u drugi krug. Onda ćemo vidjeti možemo li s Nijemcima, Francuzima i, pretpostavljamo, Rusima još nešto uzeti da pokušamo ostvariti dobar plasman, rekao je vratar Ivan Stevanović.

Iz godine u godinu ponavljamo isto: prva utakmica je najbitnija! Gledali smo Island, to je vrlo nezgodna ekipa. Imali smo s njima problema i lani u Splitu. Vratio im se trener Gudmundsson, s kojim su osvojili olimpijsko srebro 2008. Morat ćemo odigrati jako dobru utakmicu da pobijedimo, smatra kapetan Domagoj Duvnjak.

Znamo vrlo dobro što mogu Island i Španjolska, koja je aktualni europski prvak. Ali i Bahrain i posebno Japan mogu biti nagazna mina. Moramo ići utakmicu po utakmicu kako treba. Tu je još i Makedonija koja će sigurno biti motivirana i, poput nas, imati dosta navijača. Svaka utakmica će biti bitna. Koncentrirani smo na Island, znamo da će biti teška utakmica. Nakon toga se okrećemo Japanu, pa Makedoniji. Pratimo, naravno, sve reprezentacije, kao što i drugi prate nas. Atmosfera u reprezentaciji je dobra. Dat ćemo sve od sebe i nadam se da ćemo napraviti neki rezultat. Treba uvijek biti pozitivan, poručio je izbornik Lino Červar.