Hrvatska podigla stupanj pripravnosti zbog korona virusa, testira se šest uzoraka

0
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Prema posljenjoj informaciji, u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu u tijeku je testiranje šest uzoraka; po jedan iz Splita i Rijeke i po dva iz Zagreba i Siska.

U Italiji je u ponedjeljak zabilježen šesti smrtni slučaj od koronavirusa. No, svi umrli u Italiji su osobe starije životne dobi, koji su imali zdravstvenih problema.

U Hrvatskoj još uvijek nije registriran niti jedan slučaj zaraze. No za putnike sa sjevera Italije propisan je zdravstveni nadzor. Ministarstvo vanjskih poslova savjetuje da se ne putuje u sjeverne talijanske regije, a Ministarstvo obrazovanja poslalo je upute školama da otkažu izlete u Italiju u sljedećih mjesec dana.

Krizni stožer održao je press konferenciju na kojoj je ministar zdravstva Vili Beroš kazao da ne treba dizati paniku, ali i dodao da su donesene nove mjere i preporuke. Dva su osnovna pravca – prvi pokušat ćemo spriječiti ulazak virusa u Hrvatsku, i drugo, kad se virus pojavi, radimo na tome da na pravi način reagiramo i ograničimo širenje. To su dva osnovna pravca u kojima djelujemo, rekao je Beroš.

Srednjoškolci iz Splita i Pule, koji su se vratili iz Italije, ostat će kod kuće, kazala nam je ravnateljica Pete splitske gimnazije Ankica Kovač. Svi su dobro i nadamo se da će tako i ostati. U rješenju koje su dobili pisalo je da nema karantene, no zbog mira ipritiska javnosti, a i kako bismo svi bili sigurni, odlučeno je da djeca ne dolaze u školu i da budu u kućnoj izolaciji dva tjedna.

Ravnatelj pulske gimnazije Filip Zoričić kazao nam je da su svi dobro, 42 učenika i četiri učitelja, koji su se vratili iz Italije, ali će ostati u kućnoj izolaciji. Pokušat ćemo organizirati odvijanje nastave live streamingom, ako bude potrebno, kazao je Zoričić za Radio Dalmaciju.

Ravnateljica omiške srednje škole Jure Kaštelan Tereza Srdelić priopćila je da za 32 učenika i četiri nastavnika, koji su se vratili iz Italije, nije određena kućna njega od strane sanitarne inspektorice koja ih je pregledala na graničnom prijelazu. Tako je jutros u školu došao dio učenika, ali su sukladno uputama Službe za epidemiologiju županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo vraćeni kućama i idućih 14 dana bit će u kućnoj izolaciji.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak uputila je svim školama preporuku da otkažu putovanja u Italiju u narednih mjesec dana.