Hrvatska je prvak svijeta!!!

0
Foto: Damir Krajac / Cropix

Hrvatska muška vaterpolo reprezentacija drugi je put u povijesti prvak svijeta! Barakude su u Budimpešti nadigrale Mađarsku s 8:6 (4:0, 0:2, 2:2, 2:2).

Hrvatska je povela nakon 45 sekundi igre sjajnom reakcijom kapetana Sandra Sukna u polukontri. Dvije minute kasnije povisio je Luka Lončar brzom realizacijom igrača više kojeg je sam i izborio. Na ulazu u šestu minutu kontru 3 na 2 okrunili su Garcia asistencijom i Joković golom za 3:0. Mađarski izbornik Marcz pozvao je minutu odmora kako bi resetirao svoju momčad koja u međuvremenu nije realizirala dvije situacije s igračem više. Bijač je obranio i treću kad je Zalanki ostao sam na desnom krilu i zapucao u Markov bliži kut. Izborio je Lončar novog igrača više, pa okrunio akciju Jokovića i Garcie za 4:0. Bila je to četvrtina iz snova na otvaranju velikog finala.

Mađarska je na pogodak čekala sve do prve akcije u drugoj četvrtini kada je Vamos izvana probio Bijača. Krapić je izborio igrača više, ali Sukno nije pogodio. Priključak je domaćoj momčadi omogućio Torok još jednim razornim udarcem izvana. Podiglo je to moral mađarskim igračima, ali i navijačima. Isključenje Garcie srećom Mađari nisu iskoristili. Lončar je izborio brojčanu prednost, ali je Bušlje nakon minute odmora pogodio gredu. Potom je Bušlje i isključen, ali je nakon mađarske minute odmora Bijač ostavio Hrvatsku dva koraka ispred.

Isključenje Macana iskoristio je Erdelyi za 4:3. Lončar je izborio novo isključenje, Garcia je pogodio okvir gola, lopta se odbila našima, a na Lončaru je umjesto peterca suđeno novo isključenje. I Joković je pogodio vratnicu! Kao i s druge strane mađarski kapetan Denes Varga. Isključenje Fatovića Manherc je pretvorio u izjednačenje. Imali smo igrača više, nitko nije želio preuzeti odgovornost, pa kad se već vratio isključeni Mađar, Garcia je od bloka pogodio suprotni kut za novo vodstvo i prvi pogodak Hrvatske nakon punih 14 minuta! U sljedećem napadu hrvatski Španjolac opet je zapucao izvana, i lopta je od bloka opet završila u mreži! Drugo isključenje Macana nije iskorišteno zahvaljujući Bijaču.

Nagy je pet minuta prije kraja čudesno skinuo zicer Lončaru s igračem više, ali je u nastavku akcije Sukno pogodio s lijeve strane za 7:4. Macan je i treći put isključen, a Vamos je vratio nadu Mađarskoj. Isključen je Buljubašić u situaciji koja je mirisala na kontrafaul, a nakon minute odmora Vamos je smanjio na 7:6. Nepune tri minute su bile do kraja. Sukno je nakon faula potegao s pet metara za 8:6. Vamos je požurio realizirati igrača više, minutu do kraja naši su mogli početi slaviti. Zabio je Sukno još jednom, ali nakon isteka napada, dvije sekunde do kraja utakmice, pa je umjesto 9:6 zaradio isključenje.

Šesta je to uzastopna hrvatska medalja na Svjetskim prvenstvima, a između dva zlata (Melbourne 2007.) stalo je još jedno srebro i tri bronce. Donijeli su je Marko Bijač, Marko Macan, Loren Fatović, Luka Lončar, Maro Joković, Ivan Buljubašić, Ante Vukičević, Andro Bušlje, Sandro Sukno, Ivan Krapić, Anđelo Šetka, Javier Garcia Gadea i Ivan Marcelić uz izbornika Ivicu Tucka s pomoćnicima Milom Smodlakom i Perom Kuterovcem.