Hrvatska s Makedonijom za prve bodove u drugom krugu

0
Foto: Hrvatski rukometni savez

Hrvatska muška rukometna reprezentacija u 18 sati u Munchenu igra s Makedonijom u 3. kolu B skupine Svjetskog prvenstva. Pobjeda našima donosi prve bodove za drugi krug.

Nakon što su pobijedili Island i Japan, a Bahrain očekivano upisao dva poraza, Makedonija je prilika da izabranici Lina Červara osiguraju drugu fazu natjecanja. Ujedno bi osigurali i prva dva boda za drugi krug Svjetskog prvenstva. Makedonija je u prva dva kola bila bolja od Japana i Bahraina, a tek je čekaju dvoboji sa Španjolskom i Islandom.

Hrvatska i Makedonija su se dosad pet puta srele. Makedonija je jedinu pobjedu ostvarila u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 1998. – 31:29 u Skoplju. Nekoliko dana kasnije u Karlovcu je Hrvatska slavila s 37:27. Obje su reprezentacije izborile Euro u Italiji. U Meranu je, na neutralnom terenu, u grupnoj fazi Eura Hrvatska opet bila bolja, 28:21. Na novi dvoboj s Makedoncima Hrvatska je čekala 17 godina. Na Svjetskom prvenstvu u Kataru, u Dohi je Hrvatska tek u završnici izborila novu pobjedu, 29:26. Godinu dana kasnije, u drugom krugu Europskog prvenstva u Poljskoj, Hrvatska je u Krakowu opet bila uvjerljiva protiv Makedonije – 34:24.

Prođe li sve kako treba, u četvrtak će se Makedonija s Islandom boriti za treće mjesto u skupini i plasman u drugi krug. Hrvatska i Španjolska bi trebale igrati za prvo mjesto u skupini i odlučiti tko će u drugu fazu prenijeti sva četiri boda. To je izuzetno važno s obzirom na protivnike u nastavku natjecanja – Njemačku, Francusku i Rusiju ili Srbiju.