Hrvatska se časno oprostila

0

Hrvatska malonogometna reprezentacija oprostila se od Europskog prvenstva u Beogradu remijem s jednim od favorita turnira Rusijom.

Hrvatska je tražila pobjedu s barem dva gola razlike kako bi se treći put zaredom probila među 8 najboljih na Futsal Euru (Hrvatska 2012., Belgija 2014.). Dva puta su naši vodili. Odlično otvaranje naplaćeno je u 9. minuti kad je ubačaj Matoševića Robinho skrenuo u vlastitu mrežu. Tri minute kasnije, izjednačio je Abramov iz voleja nakon kornera koji je izveo Robinho. U drugom je poluvremenu, u 25. minuti je lijepu akciju Matoševića i Jelovčića okrunio Novak za 2:1. Rusi su shvatili da im prijeti eliminacija, zbili su redove, ali pritom i ispunili bonus od 5 akumuliranih prekršaja. Šesti, na Marinoviću, nije sviran, a dvije minute do kraja Eder Lima pronalazi Pereverzeva koji pogađa mrežu Jukića za 2:2. Minutu do kraja Novak nije realizirao akumulaciju, sa 7 metara (s mjesta prekršaja) nije pogodio penal, pa je Hrvatska propustila veliku priliku za pobjedu, kad već nije mogla do prolaza u četvrtfinale.

Nakon Kazahstana smo bili žalosni i potišteni jer smo znali da nismo pokazali niti djelić onoga što možemo. Danas smo išli na pobjedu, no to je protiv Rusije jako teško očekivati. Drago mi je da je Hrvatska pokazala da rezultati prijašnjih godina nisu bili slučajni. Čak se u jednom trenutku moglo dogoditi da otiđemo na dva razlike, ali smo u završnici pali sa snagom. Pet minuta prije kraja sam na 2:1 pokušao uvesti igrača-golmana, ali nije bilo prilike za to jer su Rusi držali loptu u svom posjedu, izjavio je hrvatski izbornik Mato Stanković.

Na Euru su nastupile dvije Hrvatske. U prvoj smo utakmici bili klasična “balkanska ekipa”, potcijenili smo protivnika i nismo bili pravi. Sad smo pokazali pravo lice, jednu od najjačih reprezentacija smo imali u rezultatu i bili na korak od senzacije. Nismo uspjeli, ali možemo pogledati jedni druge u oči i vratiti se kući dignute glave koliko je to moguće s obzirom da nismo prošli grupu, kazao je vratar i kapetan Ivo Jukić.

Još jednom smo pokazali da se možemo ravnopravno nositi i s najjačima. Ključ eliminacije je prva utakmica, u kojoj smo bili ispod svake razine.Ostaje žal jer znamo da možemo, rekao je Franco Jelovčić.

Možemo biti ponosni što s europskim doprvakom i jednom od 3-4 najjače svjetske reprezentacije igramo ovako izjednačenu utakmicu. S druge smo strane još tužniji, moramo sami sebi zamjeriti što nismo naučili lekciju sa svjetskih kvalifikacija u Osijeku prije dva mjeseca. Tada smo u prvoj utakmici kiksali s Bjelorusijom, sad nam se ponovilo s Kazahstanom. Protiv Rusije teško možemo bolje nego što smo odigrali, prvo poluvrijeme smo bili bolji, drugo smo malo pali sa snagom, sve skupa egal. Mogla se utakmica okrenuti na našu stranu, ali to treba zaslužiti jednakim pristupom u svim utakmicama. Samo tako možemo ući u krug velikana. Ovako idemo kući ponosni, ali tužni, ocijenio je Dario Marinović.

Četvrtfinale Futsal Eura igraju Srbija-Ukrajina i Portugal-Španjolska (ponedjeljak), te Rusija-Azerbajdžan i Kazahstan-Italija (utorak).