Hrvatska slavi Dan pobjede (VIDEO)

0
Foto: RD

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. obljetnicu oslobodilačke operacije Oluja.

Središnja svečanost održava se u Kninu u nazočnosti državnog vrha. Ove godine uz epidemiološke mjere i po prvi put u nazočnosti političkog predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj Borisa Miloševića.

Na središnjoj svečanosti u podizanju zastave na Kninskoj tvrđavi sudjelovat će pripadnici Druge, Četvrte i Sedme gardijske brigade koji su tu zastavu podigli i 1995.

Zbog epidemioloških mjera na Tvrđavi će biti samo sudionici programa, dok će uzvanici s glavnog kninskog trga preko videozida pratiti dizanje hrvatske zastave na Tvrđavi te čitanje imena poginulih u “Oluji”.

Tradicionalno bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće na Spomeniku hrvatske pobjede “Oluja 95”, na koji će biti položeno 25 crvenih ruža.  S kninske Tvrđave bit će ispaljeno 25 počasnih plotuna, a prostor će prelijetati borbeni zrakoplov MiG 21.

U Kninu su predviđena četiri govora, umirovljenog generala Ante Gotovine, premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Zorana Milanovića i čelnika Sabora Gordana Jandrokovića.

Obilježavanje Dana pobjede, započelo je budnicom, a tradicionalno će se služiti i misa za poginule u Domovinskom ratu i VRO “Oluja”.  Najavljen je i prigodni program Akrobatske grupe “Krila Oluje”, a navečer će na Tvrđavi biti vatromet i koncert bez publike koji će prenositi televizija.

Evo kako je izgledala budnica kninskim ulicama!

Dolazak predsjednika Zorana Milanovića