Hrvatska slavi Oluju (foto, video)

0

Dan je pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja. Slavi se svake godine 5. kolovoza u Hrvatskoj, na dan kad je 1995. godine Hrvatska vojska oslobodila okupirani Knin i iznjedrila pobjedu u Domovinskom ratu.

Proslava je počela u 6.30 sati budnicom ulicama grada Knina.

Zbog epidemioloških mjera središnja proslava premještena je u Kninu s glavnog kninskog trga na stadion Nogometnog kluba Dinara.

Sa stadiona će se promatrati i podizanje zastave na tvrđavi.

Nakon podizanja zastave, čitat će se imena 241 poginulog i dvojice nestalih hrvatskih branitelja tijekom Oluje. Ona su utisnuta na jučer otkrivenom spomeniku na središnjem kninskom trgu.

U 11:45 sati predviđena je misa za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu koju će u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

Za 20 sati predviđen je na Kninskoj tvrđavi koncert Orkestra oružanih snaga. Koncert će se održati bez publike. Za 22 sati planiran je vatromet.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Zoran Milanović sinoć je na kninskoj tvrđavi primio ratne zapovjednike i dodijelio odličja.