Hrvatska u polufinalu Svjetskog prvenstva

0
Foto: Radio Dalmacija

Hrvatska juniorska vaterpolska reprezentacija na korak je do medalje nakon što je izborila polufinale Svjetskog prvenstva za igrače do 18 godina u Podgorici.

U napetoj četvrtfinalnoj utakmici Hrvatska je svladala reprezentaciju Australije s 14:13 (6:4, 1:3, 4:5, 3:1). Na putu do finala Hrvatskoj stoji Mađarska, koja je tek boljim izvođenjem peteraca prošla Grčku nakon 15:15 u regularnom dijelu (3:4, 4:2, 5:4, 3:5 – 3:2).

Dobro smo otvorili utakmicu, te smo je u nekoliko navrata imali priliku riješiti. No onda smo popustili i u zadnju četvrtinu ušli s dva gola zaostatka. Ipak, u zadnjim minutama uspjeli smo preokrenuti rezultat i pobijediti, izjavio je izbornik Joško Kreković.

Na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu polufinalne utakmice igrale su reprezentacije Španjolske, Srbije, Grčke i Hrvatske, dok je na ovom Svjetskom prvenstvu od navedenih polufinale izborila samo hrvatska reprezentacija, što govori o našem kontinuitetu i kvaliteti, dodao je Kreković.

Najbolji hrvatski strijelac bio je Franko Lazić sa 6 pogodaka, Duje Pejković je dodao 3, Lovro Paparić 2, a Branimir Herceg, Zvonimir Butić i Matias Biljak po jedan. Luka Podrug je imao 8 obrana.

Polufinale Hrvatska-Mađarska na programu je u 19.40, dok će se u 21 sat sastati Crna Gora i Italija. Domaća je reprezentacija nadigrala Rusiju s 14:11 (3:3, 4:3, 3:2, 4:3), a Italija Srbiju petercima nakon 9:9 (1:3, 4:4, 1:2, 3:0 – 5:3). Utakmica za 3. mjesto i finale Svjetskog prvenstva igrat će se u subotu u istim terminima.

Na prvenstvu su nastupile reprezentacije Kazahstana, Grčke, Rusije, Kolumbije, Kanade, Crne Gore, Brazila, Italije , Mađarske, Egipta, Južne Afrike, Španjolske, Australije, Japana, Sjedinjenih Država, Kine, Hrvatske, Novog Zelanda i Srbije.

U Podgoricu je Joško Kreković poveo 13 igrača. To su Luka Podrug, Ivan Krolo, Karlo Kreković, Marko Valečić, Zvonimir Butić, Jacob Merčep, Duje Pejković, Franko Lazić, Lovro Paprić, Matias Biljaka, Petar Bratim, Branimir Herceg i Luka Bajić. U stručnom stožeru su uz Krekovića još i Mile Smodlaka, Renco Posinković, Ante Koceić, Karlo Kos i Božen Pivalica.