Hrvatska i Ukrajina u Kijevu hvataju zadnji vlak za Rusiju

0
Foto: Hrvatski nogometni savez

Ukrajina i Hrvatska u 20.45 u Kijevu igraju ključnu utakmicu posljednjeg, 10. kola I skupine kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji.

Pobjednik će izboriti plasman u doigravanje, a remi nije dovoljan ni jednima ni drugima. Ukrajini jer bi, zbog slabije ukupne gol-razlike kao prvog kriterija u slučaju istog broja bodova u natjecanjima koje organizira FIFA (UEFA prvo gleda međusobne susrete) ostala iza Hrvatske na 3. mjestu, a Hrvatskoj jer bi vjerovatno otpala kao najslabije rangirana od 9 drugoplasiranih reprezentacija.

Ovo je najveća i najvažnija utakmica moje karijere i ja sam spreman za nju. Hrvatska se nikada ne može odbiti, ona je nama Hrvatima svetinja i ja sam ponosno prihvatio poziv. Znam da će biti jako teško, ali vjerujem da su moji igrači za to sposobni. Nije bilo vremena za treninge i analize, premda sam mnogo toga proučio u ukrajinskoj igri, ali pokušavam pronaći najbolje rješenje kroz razgovor s igračima, razbuditi ih te im dati samopouzdanje i vjeru. Moramo odigrati utakmicu s karakterom te pokazati svoju kvalitetu, to mi je najveći posao. Igrači su svjesni u kakvoj su situaciji i teško im je. Od čistog odlaska na SP sve su doveli pod znak pitanja, ali prihvaćaju svoju odgovornost, pogreške i znaju da to moraju popraviti. Nema prostora za veće taktičke promjene, iako ćemo napraviti neke rošade i promjene pozicija. Moramo zadržati svoj stil jer smo, uz puno poštovanje Ukrajini, mi kvalitetnija momčad. Naši igrači moraju pokazati zašto igraju u najvećim europskim klubovima, izjavio je novi hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

Iza nas je turbulentno razdoblje i sve je sada na nama igračima. Izbornik vjerojatno ne može mnogo učiniti u ova dva dana, ali može nam dati informacije o Ukrajincima i mi ćemo ga slušati. Moramo pokušati zaboraviti sve ono što se zbivalo u proteklih par dana, tjedana i mjeseci te moramo pokušati pobijediti barem kako bismo osigurali dodatne kvalifikacije, ako već ne možemo biti prvi. Ovo nam je finale, a poslije ćemo se posvetiti problemima. Ukrajina je kvalitetna momčad koja se diže iz utakmice u utakmicu. No budemo li pravi u ovoj utakmici i budemo li igrali u skladu s ciljevima koje nam izbornik postavi, nadam se da će se najviše pitati nas, najavio je reprezentativac Domagoj Vida, jedan od onih koji bi mogli dobiti novu ulogu. Vida bi, naime, sa stoperske pozicije mogao na desni bok, dok će na lijevi preseliti Vrsaljko, a na klupu Pivarić. Jedna je to od opcija o kojima pred utakmicu odluke razmišlja Zlatko Dalić.