„Imam pravo jesti zdravo“ – eko doručak prvi put u splitskim osnovnim školama

0
Foto: facebook.com/jestizdravo

Učenicima prvih razreda splitskih osnovnih škola Dobri, Gripe i Split 3, u sklopu projekta Imam pravo jesti zdravo, idući tjedan u utorak i srijedu (27. i 28. rujna 2016. godine) bit će podijeljene kutijice s ekološkim namirnicama koje čine zdrav i uravnotežen doručak.

Dio je to aktivnosti sveobuhvatnijeg projekta popularizacije ekohrane u Hrvatskoj, pod nazivom Eko hrana svakog dana, koji se provodi od 2014. godine u organizaciji Ekološkog instituta Ecologica. U 2015. godini eko doručak dobilo je 225 zagrebačkih učenika prvih razreda osnovnih škola, a ove godine prvi put pridružuju im se prvašići iz tri splitske osnovne škole. U Osnovnoj školi Split 3 bit će podijeljeno 125 eko doručaka, u OŠ Dobri 34 te u OŠ Gripe 35.

Projekt „Imam pravo jesti zdravo“ obuhvaća niz aktivnosti poput radionica, degustacija, susreta s ekološkim poljoprivrednicima te organizacije eko doručka za učenike prvih razreda osnovnih škola. Tako će na prigodnoj svečanosti prvašićima biti podijeljene kutijice čiji sadržaj u cijelosti doniraju ekološka obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Suorganizatori i partneri eko doručka su Udruga ekoloških poljoprivrednih proizvođača Hrvatske, Javna ustanova RERA SD, Dalmacija EKO, Udruga Zdravi grad i Varaždinska županija.

Čitav projekt provodi se uz potporu njemačke zaklade za zaštitu okoliša Deutsche Bundes Umwelstiftung  i u suradnji s FIBL-om, europskim Institutom za istraživanja u ekološkoj poljoprivredi, a takav eko doručak pod nazivom BioBrotbox u Njemačkoj se organizira već deset godina. Podijeli se oko 200.000 kutijica, odnosno gotovo svaki treći prvašić u Njemačkoj dobije eko doručak.

Paketići s eko doručkom u splitskim osnovnim školama bit će podijeljeni 27. i 28. rujna, a o rasporedu i detaljima obavijestit ćemo vas do kraja tjedna, kako biste mogli popratiti sam događaj.

Više informacija o projektu možete pronaći na linku https://www.facebook.com/jestizdravo/