Informatika u školama je izborna, ali život u digitalnom dobu nije!

0
Foto: Pixabay

Upravo se školuje digitalna generacija “D” koja će raditi na poslovima u kojima neće moći bez računala. Informatike u školama ili nema ili je premalo zastupljena ili se uči prema prastarome programu.

U osnovnoj školi informatika je izborni predmet od petog do osmog razreda. U nižim razredima uopće ne postoji kao izborni predmet, a u nekim školama vodi se kao izvannastavna aktivnost. Sve generacije učenika koje su sada u školama definitivno trebaju digitalnu pismenost. Danas skoro da nemate posla kojeg možete raditi, a da niste digitalno pismeni. Jednostavno, nećete moći svoju plaću podići na bankomatu, preko Internet bankarstva..mislim sve one stvari koje su nama bitne u svakodnevnom životu sad i koje će našim učenicima biti bitne za 10 godina kad izađu iz sustava obrazovanja ovisit će o tehnologijama, kazala je profesorica informatike Lidija Kralj.

Mi smo među rijetkim zemljama u svijetu u čijim se školama informatika ne uči od početka školovanja. U nekim europskim zemljama, s druge strane, jedan od obaveznih školskih predmeta već je i robotika.

Sama informatika danas znači biti digitalno pismen, znati kritički vrednovati informaciju koju pronađeš, znati napisati motivacijsko pismo, znati napraviti svoj e-portfolio, predstaviti se budućem poslodavcu. Današnja informatika znači programiranje koje je trenutačno top zanimanje i najbolje plaćeno. Mi u njoj vidimo perspektivu za veliki dio naših učenika. Dakle, informatika postoji kao obavezan predmet samo jednu školsku godinu u gimnazijama i to je to, kazala je Lidija Kralj.

No, evo koje rješenje ona vidi:  Rekla bi da je izlaz iz problema da se hrvatski obrazovni sustav konačno odluči dati jasnu, ne samo teoretsku, nego stvarnu podršku razvoju digitalne pismenosti, razvoju računalnog razmišljanja, razvoju informatike i u osnovnim i srednjim školama.

U vrijeme globalne krize i nezaposlenosti ovo je grana koja ne može namiriti potrebe za radnom snagom.

Tipkovnica i miš njihov su glavni alat, a poznavanje i po nekoliko računalnih jezika čini ih najvećim poliglotima današnjice – predstavljamo vam IT-stručnjake! Posao ih odmah čeka i on ne poznaje granice. Na godinu izvezemo više od milijardu kuna IT usluga.

U isto vrijeme, informatika u školama je izborni predmet!

Istina je da školstvo u velikoj mjeri kasni za stvarnim životom. Otprilike smo jedno stoljeće iza u odnosu na ono kuda svijet ide. Današnji klinci bi morali od malih nogu početi suživot s digitalnim tehnologijama kako bi se mogli prilagoditi novom, drugačijem svijetu koji dolazi i kojeg definira razvoj tih tehnologija, kazao je IT-stručak Dragan Petric.

Zanimalo nas je, osim što IT specijalci ni dana ne čekaju na novi posao jesu li im plaće izdašne kako se priča?! Dragan je pojasnio: Da, IT stručnjaci zarađuju nadprosječno međutim tu u Hrvatskoj to nije ništa u usporedbi s onim koliko bi mogli zaraditi u inozemstvu tako da dobar dio njih odlazi.

Vraćamo se ponovno na škole – tamo informatike ili nema ili je premalo zastupljena ili se pak uči prema prastarome programu.

U vrlo bliskoj budućnosti , svako zanimanje će zahtijevati poznavanje digitalnih tehnologija jer vrlo brzo nestat će potreba za blagajnicom u dućanu ili tetom koja sjedi za šalterom u banci, a nestat će potreba i za pravnicima jer će software bolje davati pravne savjete od najiskusnijih odvjetnika. Nestat će potrebe za kirurzima, liječnicima jer će roboti puno preciznije i puno bolje dijagnosticirati i obavljati liječničke zahvate tako da tehnologija je zapravo jedino gdje postoji perspektiva, zaključio je Dragan Petric.

Tražite posao? IT industrija vapi za radnom snagom! Možda je vrijeme da naučite jedan od jezika budućnosti.