Istanbul: Među poginulima nema Hrvata

0
Foto: EPA/TOLGA BOZOGLU

Među poginulima u eksploziji u Istanbulu nema hrvatskih državljana po zasad dostupnim podacima, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Najmanje 10 ljudi je poginulo, a 15 ih je ranjeno u eksploziji u povijesnoj istanbulskoj četvrti Sultanahmet. Vlada navodi da je vjerojatno riječ o terorističkom napadu i sazvala je hitan krizni sastanak. Među ranjenima su turisti iz Njemačke i Norveške, objavio je CNN Turk. Sultanahmet je jedan od turistički najposjećenijih dijelova Istanbula jer su u blizini Aja Sofija i Plava džamija.

Eksplozija se dogodila u vrijeme kada je Turska na najvišem stupnju pripavnosti nakon napada izvedenog 10. listpada u kojem je ubijeno 103 osoba u Ankari, a pripisuje se džihadističkoj skupini Islamskoj državi. Turski premijer Ahmet Davutoglu sazvao je krizni sastanak vlade u Ankari, javlja agencija AFP. Eksplozija, vrlo snažna, dogodila se nešto iza 10 sati na nekadašnjem hipodromu blizu dviju slavnih džamija. Prve fotografije s lica mjesta pokazuju nekoliko raskomadanih tijela na velikom trgu.

U izjavi guvernera Istanbula stoji da je dest osoba ubijeno, a 15 ranjeno, no da podaci nisu konačni. Istraga je u tijeku kako bi se odredio uzrok eksplozije i počinitelj ili počinitelji, dodaje se iz ureda guvernera. Vladin dužnosnik ubrzo je potvrdio iskaze brojnih očevidaca koji govore o samoubilačkom napadu. Mislimo da je to teroristički napad, rekao je. Detonacija se čula i na trgu Taksimu, nekoliko kilometara udaljenom od Sultanahmeta, rekao je očevidac. (Hina)