Hrvatska na udaru proljetnog nevremena, u Zagrebu ozlijeđene dvije osobe

0
Foto: pixabay.com

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za čitavu Hrvatsku zbog mogućnosti olujnog vjetra, obilnih pljuskova i lokalnih poplava. Najopasnije će biti u podvelebitskom  primorju.

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su: -autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina). Zatvorena je i Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

U prekidu su katamaranske linije: Korčula-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split.

Zbog jakog i olujnog vjetra koji će tijekom današnjeg dana puhati na području grada Zagreba i zagrebačke županije, Ministarstvo unutarnjih polsova objavilo je preporuku građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i djecu. Preporučuje se građanima da koriste javni prijevoz te da ne odlaze u okolno gorje.

Do 7:15 sati Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je 240 intervencija operativnih službi, a dvije su osobe ozlijeđene uslijed jakog i olujnog vjetra (pješak na Trgu bana J. Jelačića i ženska osoba na koju je pala grana na Črnomercu).

Olujni vjetar uz jaku kišu ruši  stabla, prometnu signalizaciju, diže krovove  i trga antene. Na terenu je osam tisuća vatrogasaca i proglašen je prvi stupanj pripravnosti.