Izdržite još u utorak, u srijedu stiže bura i pad temperatura!

0
Foto: pixabay.com

Prema najavama meteorologa i u utorak će biti dan sličan ponedjeljku. Bit će pretežno vedro uz slab do umejren sjeverozapadnjak. I temperature zraka bit će gotovo iste. Promjena vremena očekuje se u srijedu, kada će zapuhati jaka bura s kojom će doći svježiji zrak i pad temperatura. U Dalmatinskoj zagovi u srijedu je moguć i pokoji pljusak.

U nastavku vam donosimo preporuke prim. doc. dr. sc. Mihajla Lojpura, dr. med. spec. anesteziologa-reanimatologa iz splitske bolnice o zravlju i visokim temperaturama.

Popratne (kronične) bolesti zahtijevaju liječenje lijekovima koji mogu povećati štetni utjecaj vrućine na zdravlje. Takvim pacijentima se preporuča boravak u rashlađenim prostorijama i smanjenje izloženosti vrućini ili odmor u planini. Lijekove koje koriste treba čuvati i transportirati na temperaturi nižoj od 25°C, ili u hladnjaku ako je tako naznačeno. Naime, visoke temperature mogu smanjiti njihovu djelotvornost.

Prilikom kupanja u moru, na rijeci ili u jezeru treba biti oprezan. Osobe s kardiovaskularnim bolestima ne bi se trebale kupati ako je razlika u temperaturi vode i zraka 10 i više stupnjeva. Nagle promjene temperature mogu izazvati infarkt miokarda, a moguće su i nesvjestice.

Osobe koje uzimaju lijekove za liječenje visokog krvnog tlaka moraju redovito mjeriti krvni tlak jer visoke ljetne temperature mogu dovesti do snižavanja krvnog tlaka, vrtoglavice, slabosti i općeg lošeg osjećanja te je, u dogovoru s liječnikom, ponekad potrebno privremeno smanjiti doze lijeka.

Uzimanje lijekova u kombinaciji sa izloženosti suncu može izazavati tzv. fotodermatitis – pojavu svrbeža na koži uz prisutnost kožnih promjena u rasponu od crvenila i osipa pa do stvaranja plikova i ulceracija. Tvari koje izazivaju ovu vrstu dermatitisa mogu biti lokalno nanesene, primjerice parfemi ali i one unesene preko usta, kao sastojci lijekova. Te tvari postaju senzibilizirajuće tek nakon što podlegnu strukturnoj promjeni potaknutoj UV zrakama. Tada u tijelu dolazi do stvaranja štetnih tvari koji izazivaju nespecifičnu upalnu reakciju kože. Fotodermatoze se mogu javiti uz porabu mnogih lijekova, no najčešće su im uzrok:
• antibiotici ( tetraciklin, fluorirani kinoloni) koji se koriste za liječenje infekcija dišnih puteva i kompliciranih urinarnih infekcija
• neki protugljivični lijekovi (varikonazol)
• retinoidi koji se koriste u liječenju akni
• tzv. nesteroidni protuupalni lijekovi (ketoprofen) koji se primjenjuju lokalno utrljavanjem na kožu za liječenje boli
• antiaritmik (amiodaron) koji se koristi za reguliranje frekvencije rada srca
• derivati sulfonilureje (glibenklamid) za liječenje dijabetesa
• antihistaminici (difenhidramin, prometazin) koji se koriste lokalno na koži
• antimalarici (klorokin) koji se koristi u liječenju reumatoidnog artrtitisa i sustavnog eritemskog lupusa
• neki lijekovi za izmokravanje (indapamid, furosemid) koji se koriste za liječenje otoka nogu i povišenog tlaka
• neki antidepresivi i antipsihotici)