Izložba fotografija portreta u galeriji Muzeja grada Splita

0
Foto: PR

U galeriji Muzeja grada Splita, u utorak, 2. travnja u 19 sati otvara se izložba fotografija Vesne Zednik Personae gratae – intimistički portreti.

Vrlo uspješna izložba fotografija otvorena u listopadu prošle godine u Muzeju Mimara, a zatim i u Galeriji Kortil u Rijeci, dolazi u Split. Autoricu koja se sve vidljivije javlja kao vrijedan element hrvatske fotografske scene s mnogim portretiranim umjetnicima veže dugogodišnje poznanstvo ostvareno suradnjom u književnom i drugim kulturnim portfeljima, što joj je omogućilo osoban i dublji pogled iza površine, nužan za nastajanje intimističkih portreta.

Oduvijek su me privlačila lica i ono što se ispod njih krije. Ljudi putuju kroz život sa svojim obrazinama i najčešće ne dopuštaju ni sebi ni drugima da ih skinu. Portret postaje zanimljiv kad bilježi zastrtu istinu, kad otkriva neposredan dojam, ono skriveno i pritajeno. U toj otvorenosti javlja se prava ljepota lica. Možda zato jer zrcali samu dušu, objašnjava autorica izložbe Vesna Zednik. Izložbu „Personae gratae“ organiziraju Udruga OS, Muzej grada Splita i Fotoklub Zagreb.

Pred nama stoje izabrane krhotine autoričina iskustva s ljudima. Promatraju nas nepostojeće osobe, izloženo iverje sjećanja kao požutjele fotografije dragih osoba umetnute ispod stakla vitrina. Svatko bi od nas rado zavirio u tako zatečeno svoje „drugo ja“. Takav privilegirani pogled u sebe izvana uzbuđuje kao sve što priželjkujemo znati, nadopunjuje se sa slikom u zrcalu i privlači kao svaka pozicija koja nam realno nije dana: bar na trenutak napustiti profanu pojavnost, okaditi se svjetlom i zaogrnuti sjenom te sama sebe iznenaditi. Možda ne možemo sami, ali nam umjetnici u tome mogu pomoći, piše u predgovoru kataloga izložbe Davor Velnić.