Izložba krivotvorenih umjetnina

0

Muzej policije u suradnji s Muzejom grada Iloka u ponedjeljak, 1.travnja 20019. u 17:00 sati otvara izložbu krivotvorenih umjetnina „Ljepota lažnog sjaja“. Izložba je već gostovala diljem Hrvatske i izazvala je veliki odaziv stručne javnosti i građana.

Izložbom krivotvorenih umjetnina pod nazivom “Ljepota lažnog sjaja“ iz Kriminalističke zbirke Muzeja policije namjera je pridonijeti osvješćivanju građana na nužan oprez pri kupnji skupocjenih umjetnina svih vrsta i borbi protiv crnog tržišta. Zbirka se započela stvarati prije desetak godina sporadično prikupljenim krivotvorinama koje su samoinicijativno, po pravomoćnosti sudskih presuda, dostavile neke policijske postaje. Sustavno prikupljanje započelo je 2009. godine kad se posredstvom Službe organiziranog kriminaliteta iz Uprave kriminalističke policije kod sudova uspjelo ishoditi da se po pravomoćnosti sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju već da se dodjeljuju kao izlošci Muzeju policije.

Danas ovu podzbirku čini šezdesetak izložaka od kojih se najveći broj odnosi na ulja na platnu i nekoliko skulptura. Najviše je krivotvorina radova hrvatskih slikara poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića i Mersada Berbera, a u manjem broju su radovi Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Ivana Lackovića Croate, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića i Dragice Cvek Jordan te krivotvorina radova kipara Dušana Džamonje i Vojina Bakića, a od stranih autora u zbirci se nalaze krivotvoreni radovi Salvadora Dalija i Paula A. Renoira.
Postavljanjem ove izložbe želi se, prije svega upozoriti na beskrupuloznost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih i neupućenih kupaca, te s druge strane ponuditi jedan edukativni pristup koji će potencijalnim kupcima ukazati na suvremene metode vještačenja sumnjivih umjetničkih djela i poučiti ih jednostavnim savjetima na nužan oprez pri kupnji.Krivotvorina slike Izvora Oreba „Lipo Jutro sviće“, MP 2801.
Ulje na platnu, dimenzija 27 x 46 cm. Riječ je o strojnoj kopiji umjetničke slike Izvora Oreba čiji izvornik nosi naziv
„Lipo jutro sviće“ iz 2008. godine. Izrađena je strojnim nanošenjem uljne boje koja je potom ručno dovršena s
nekoliko poteza kista. Ovakvi radovi u prodaji se deklariraju kao ulja na platnu, što kupcu ne otkriva je li riječ
o strojnom ispisivanju slike, tzv. kineska štampa. Da se radi o kopiji, ukazuje i to da je cijeli lijevi dio slike izvornika „odrezan“, tj. nije kopiran. Ova slika nije opremljena okvirom pa je moguće vidjeti kako je platno s tiskom aplicirano preko platna učvršćenog na okvir /platno na platnu