Izložba radova javnog natječaja za spomenik braniteljima u Trogiru

0
Foto: PR

U ponedjeljak, 11. studenog 2019. u 20 sati u Muzeju grada Trogira – Galeriji Cate Dujšin Ribar otvorit će se izložba svih deset radova pristiglih na Javni natječaj za umjetničko rješenje za spomenik hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Prvu nagradu dobio je rad akademskih kipara Đanija Martinića i Frane Šituma.

U obrazloženju dodjele nagrade stoji:
Rad odlikuje jasnoća, odnosa brojnih poleglih, dijagonalnih i uspravljenih kamenih blokova, što predstavlja snažnu simboličku poruku od pada do uskrsnuća (sadržanog u centralnom bloku s perforiranim križem i tekstom „Lijepe naše”). Dramatičnost i žrtva iskazana je polegnutim elementima koji uspravljajući se simbolički govore da nema smrti nego života. Ova svojevrsna instalacija – ambijent premda poštuje položaje i oblike stabala i cjelinu parka snažna je konstrukcija i istodobno je kontrast hortikulturnom mobilijaru parka. U tom se kontrastu ističe snažan plasticitet rješenja koji i pridonosi njegovoj vidljivosti i poruci. Premda obrazloženje govori o „suodnosu s mikro lokacijom parka Žudike“ ovaj geometrijski i konstruktivni organizam na podlozi lijepoga i skladnoga parka upravo kontrastom (i uz osvjetljenje) postaje nadaleko vidljivim, ali nikako nametljivim znakom štovanja i zahvalnosti.

Na izložbi, osim nagrađenih radova, moći će se razgledati umjetnička rješenja akademskih kipara Tea Baučića, Marka Guigća i Darije Sinovčić, Duje Matetića, Hrvoja Urumovića, Nikole Džaje, Josipa Bosnića i Slavice Bubić Mihanović te Roberta Jozića i Filipa Tadina.

 

Izložba će biti otvorena do 22. studenog 2019., od ponedjeljka do petka, od 9:00 do 14:00 sati.